Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sektor mljekarstva
  • 15.03.2022. 16:00

Spašavanje proizvodnje - moguće poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda?

Cijene sjemena za sjetvu su za 20 do 30 posto skuplja nego lani, dok su cijene đubriva više za 300 posto. To su razlozi zbog kojih će uskoro rasti i cijene mliječnih proizvoda

Foto: Depositphotos/.shock
  • 330
  • 136
  • 0

Poskupljenje svih inputa proizvodnje, trenutno je najveći problem s kojim se suočava mljekarski sektor u BiH. To će, kako je rečeno uoči današnje Skupštine Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, najvjerovatnije dovesti do poskupljenja njihovih proizvoda. 

Riječ je o jednoj od strateških privrednih grana u kojoj dolazi do povećenja cijena sirovine, hrane, žitarica i svega što je neophodno za proizvodnju. Prema ocjeni predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, to će sigurno ostaviti refleksije i na konačnu cijenu u prodajnim centrima.

"Otežat će samo poslovanje i u tom smislu nadležne institucije vlasti trebaju prepoznati ovu stratešku granu privrede, i ne samo ovu, nego i neke druge, i učiniti sve da putem različitih mjera olakšaju njihovo poslovanje. Mjera ima mnogo koje nadležni trebaju donijeti i osigurati da ova grana privrede raste i napreduje", naveo je Egrlić.

Deficit razmjene

On je dodao da u svjetlu svih dešavanja u BiH i svijetu, naša industrija mlijeka i mliječnih prerađevina ima deficit u smislu vanjskotrgovinske razmjene, koji je nešto niži od prosjeka. Pokrivenost uvoza izvozom je oko 66 posto, a u ovom sektoru je to negdje oko 53 posto.

Najavljen rast cijena na prodajnim policama (Foto: Depositphotos/crewcut)

"Uvozimo 177 miliona KM prerađevina od mlijeka, od čega je samo sira oko 92 miliona KM, dok ukupna ova naša industrija i grana privrede iznosi oko 93 miliona KM", istakao je Egrlić.

Hrana, energija i farmaceutska industrija, kako je istakao, tri su ključne grane privrede koje trebaju svakoj zemlji i BiH te u tom smislu treba raditi na njihovom jačanju. Egrlić je naveo kako smatra da bi bilo dobro da se podrži smanjenje i ukidanje akciza na gorivo, kao i diferencirati stopu PDV-a, smanjiti poreze i doprinose na plate i tako rasteretiti privredu. 

Rast cijena

Da se zbog nastale krize u svjetu i sektor mljekarstva suočava s izazovima, potvrdila je i Indira Omeragić iz Mliječne industrije 99 iz Gradačca. Ona je navela kako su u manjku kada je riječ o stočnoj hrani, te da su u teškoj situaciji i proizvođači mlijeka i farmeri. 

"Susrećemo se s problemima proljetne sjetve, ako ne poduzmemo nešto s nadležnim institucijama, imat ćemo problem po pitanju smanjenja hrane za stoku i generalno za proizvodnju mlijeka čitave godine", kazala je Omeragić. 

Pojasnila je kako su sjemena za sjetvu za 20 do 30 posto skuplja nego lani, dok su cijene đubriva više za 300 posto. To su razlozi zbog kojih će uskoro i cijene na prodajnim policama rasti. 


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Prerađivači mlijeka Indira Omeragić Ahmet Egrlić Mljekari Cijene


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete