Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magarci
  • 02.08.2020. 13:30

Spašavanje magaraca ostavljenih na malom ostrvu uspješno okončano

Iscrpljeni magarci koje su poljski nautičari zatekli na malom ostrvu Kurba Mala, u kornatskom arhipelagu prije nekoliko dana i alarmirali javnost - biće spašeni. 

Foto: Prijatelji životinja
  • 111
  • 21
  • 0

Iscrpljeni magarci koje su poljski nautičari zatekli na malom ostrvu Kurba Mala u kornatskom arhipelagu, u susjednoj Hrvatskoj prije nekoliko dana, biće spašeni. 

Naime, nakon što su turisti o pronađenim životinjama pisali na Facebook stranici Animal police Croatia, reagovali su iz Općine Murter-Kornati. 

"Potresen sam i zgrožen ovakvim nehumanim činom zanemarivanja životinje. Akcija njihovog spašavanja je u toku, a ujutro rano krećemo u sastavu komunalni redari, dvije veterinarke i ja. Nosimo 150 litara vode i dvije bale sijena. U petak ih brod NP Kornati prevozi na kopno, na farmu za udomljavanje", napisao je načelnik općine Toni Turčinov na svom Facebook profilu.

Životinje su, opisali su Poljaci, izgledale jako loše, a kako su, prema njima, popile 20 litara vode, turisti smatraju da su i ozbiljno dehidrirane

"Molim one koji imaju brod, brodić, čamac i koji mogu doći do ostrvca, da im odvezu vode i hrane ako imaju i da nam se jave ako bi mogli pomoći sa prijevozom kad se nađe smještaj. Ako su magarci uopće još živi. Isto tako molim one koji bi mogli smjestiti pokojeg, da nam se jave kao i one koji bi pomogli u hvatanju. Skupiti ćemo novce za troškove“, napisali su i podigli sve u akciju spašavanja. 

Prijatelji životinja oštro reagovali

Prijavu o ostavljenim magarcima dobili su i u udruženju Prijatelji životinja koji su zgroženi ovim činom te tvrde kako to nije ni prvi, a ni posljednji ovakav slučaj.

"Naše udruženje svake godine, a posebno ljeti, dobija dojave turista o isluženim, gladnim i žednim magarcima koje neljudi ostavljaju na nenaseljenim dalmatinskim otocima. Te nesretne životinje, osuđene su na polaganu i bolnu smrt od gladi, a naročito žeđi zbog jakih vrućina kojima su izložene po cijele dane. Napominjemo da, iako u tim slučajevima nema direktnog zlostavljanja životinja, riječ je o kaznenom djelu mučenja ili ubijanja životinja jer ih njihovi staratelji uskraćivanjem hrane i vode izlažu tegobnom stanju kroz duže vrijeme, što je kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci i oduzimanjem životinje", navode iz Udruženja koje smatra nužnim da veterinarska inspekcija hitno izda rješenje kako bi se spasili nesretni magarci, utvrdi identitet staratelja kako bi se sankcionirao te da se životinje trajno zbrinu u utočištu.

Ante Grizelj: Imam 102 magarca, proizvodim mlijeko i uživam u svom poslu

Takođe, naglašavaju da 'vlasnici' za životinje dobiju poticaje, a kada im više nije korisna, ostave je na pustom ostrvu. Potom ponovno traže poticaje za iste, bez sankcija jer kontrole nema. "Smatramo nužnim da Ministarstvo poljoprivrede sprovede istragu svih pojedinaca i farmi koji su dobili potpore kako bi se utvrdilo stanje u kojem se nalaze životinje i kako bi se, uz rješenje veterinarske inspekcije, oduzele svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobijanja potpora", zaključuju Prijatelji životinja.


Tagovi

Magarci Napuštanje Kurba Mala Kornati Prijatelji životinja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas