Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanredna situacija
  • 07.03.2022. 16:00

Spašavamo poljoprivredu s 50 litara dizela – zatražena hitna sjednica

U prijedlogu ovogodišnjeg federalnog budžeta osigurano je 106 miliona KM za poljoprivredne podrške, s kantonalnog nivoa planirano je 37 miliona KM, a s općinskog devet miliona maraka

Foto: Renata Prusina
  • 389
  • 76
  • 0

Iako je proljetna sjetva na pragu, a vrijeme za prihranu ozimih usjeva već počelo, sredstava za pomoć poljoprivrednicima u FBiH još nema. Naime, isplata poticaja i bilo kakve pomoći uslovljena je usvajanjem budžeta za 2022. godinu u Parlamentu FBiH, a sjednice još nisu ni zakazane.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača danas su zajedno sa savjetnikom federalnog resornog ministra Husnijom Kudićem i predsjednikom Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Ahmedom Džuburom poručili kako će uputiti zahtjev za održavanje hitne tematske sjednice zbog razmatranja aktuelnog stanja u poljoprivredi.

U prijedlogu ovogodišnjeg federalnog budžeta osigurano je 106 miliona KM za poljoprivredne podrške, s kantonalnog nivoa planirano je 37 miliona KM, a s općinskog devet miliona maraka.

"Zaključak Vlade je da Federalna direkcija za robne rezerve pripremi odluku za dodjelu dizel goriva 50 litara po hektaru za poljoprivredne proizvođače", kazao je Kudić, piše Fena.

Odbor traži 150 miliona KM

Od kantonalnih ministarstava je zatraženo da sve zahtjeve za proizvodnju iz četvrtog kvartala obrade što hitnije i dostave FMPVŠ kako bi odmah nakon usvajanja Programa što prije završili isplatu podrške. Naveli su kako bi hitna sjednica trebala biti održana u roku od sedam dana.

Traži se gorivo iz rezervi koje nema veze s budžetom

"Na toj sjednici se treba veoma direktno i hitno reagovati na stanje u poljoprivredi koje karakterizira ogromno povećanje vezano za cijene goriva, zaštitnih sredstava, gnojiva koja su otišla i za 300 posto i certificiranih sjemena i sadnog materijala. U tom smilsu bit će potrebna veoma hitna reakcija i Vlade FBiH", rekao je Džubur.

Odbor za poljoprivredu zahtijeva da se osigura 150 miliona KM za poljoprivredu. Novi prijedlog Vlade je da se iz budžeta izdvoji 106 milion KM za poticaje, a 4 miliona KM su za gorivo u okviru robnih rezervi, što je ukupnp 110 miliona KM.

"Jedan od ključnih razloga zašto nemamo budžet je što su se vodile velike političke borbe zbog 200 miliona KM koje su predviđene kao transfer kantonima. Mi kao Odbor tražimo da 20 posto od tih 200 miliona KM bude inkorporirano u kantonalne budžete. To je 40 miliona KM i s onih 110 dolazimo na 150 miliona KM”, rekao je Džubur.

Apel poljoprivrednika

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović kaže kako nije optimist da će se podići proizvodnja u ovim teškim trenucima.

"Ovo je vanredna situacija jer je sve nenormalno poskupilo pa bih zamolio Vladu i resorno ministarstvo da se malo pomogne i da se održi ovaj nivo koji sada imamo", dodao je Pavlović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo apelovao je na Predstavnički dom Parlamenta FBiH da što prije sazove hitnu tematsku sjednicu.

"Sjetva je krenula, apelujemo na robne rezerve da ispoštuju ovih 50 litara goriva jer to nije vezano za budžet", naglasio je Bićo.


Tagovi

Poljoprivrednici Poticaji Budžet Sjetva Gorivo Nedžad Bićo Dragan Pavlović Husnija Kudić Ahmed Džubur


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.