Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lakše provjere poticaja
  • 25.10.2016. 16:00

Softverom do reda i kontrole isplate poticaja

Novi sistem predstavlja modernizaciju cjelokupnog procesa obrade poticaja u Federaciji BiH, kojim će se omogućiti lakše provjere, te osigurati bolje praćenje u provedbi Programa poticaja te efikasnije planiranje poljoprivredne politike, kaže federalni ministar Dedić.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 1.215
  • 59
  • 0

U Federalnom zavodu za poljoprivredu na Butmiru održana je danas prezentacija softvera za obradu novčanih poticaja u poljoprivredi, pri čemu je također predstavljen web portal za podršku poljoprivrednicima u Federaciji BiH.

"Novi sistem predstavlja svojevrsnu modernizaciju cjelokupnog procesa obrade poticaja u Federaciji BiH, kojim će se omogućiti lakše provjere, te osigurati bolje praćenje u provedbi Programa poticaja te efikasnije planiranje poljoprivredne politike na osnovu pouzdanih podataka i jasne slike stanja u poljoprivredi", istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Kako je dodao, osim što će se uvesti red i kontrola, te staviti trošenje javnih sredstava pod veći nadzor, ovaj sistem također će osigurati lakše analiziranje i pouzdanost podataka, bolje praćenje i planiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Moderan informacioni sistem

"Važno je svakako istaći da će navedeno softversko rješenje uvelike olakšati posao resornim kantonalnim ministarstvima, općinskim službama, inspekcijskim i drugim organima te zavodima koji su uključeni u proces obrade poticaja u poljoprivredi u Federaciji BiH" kazao je ministar Dedić.

Kako bi se modernizirao cjelokupni proces i objedinili postojeći informacijski sistemi u Ministarstvu, ovim softverskim rješenjem uspostavlja se moderan informacioni sistem koji će osigurati učinkovitost, ekspeditivnost i transparentnost u provedbi Programa poticaja. Nadalje, izvršit će se integriranje već postojećih informacijskih sistema u Federalnom ministarstvu, posebno registra poljoprivrednih gospodarstava i klijenata u kojem je do sada registrirano više od 60.000 poljoprivrednih gospodarstava u 79 općina Federacije.

Kao naredni korak u provedbi ovog sistema, u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima provest će se predstavljanje i upoznavanje predstavnika poljoprivrednika sa web portalom za pružanje podrške poljoprivrednicima FBiH.

Ovom portalu će pristup imati svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, gdje će ostvarivati uvid u stanje svoga imanja i status tekućih zahtjeva za podrške, uz mogućnost preuzimanja obrazaca neophodnih za prijavu, te dobivati ostale relevantne i pouzdane informacije.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Softver Novčani poticaji Modernizacija Federalno ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.