Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nanosi snijega
  • 11.02.2021. 07:30
  • Njemačka

Snježno nevrijeme u Njemačkoj urušilo štalu - uginulo 50 ovaca

Nevrijeme je započelo još u nedjelju kada je napadalo 40 cm snijega, praćeno velikim minusima i jakim istočnim vjetrom što je uzrokovalo snježne nanose.

Foto: Facebook/@FeuerwehrLipprechterode
  • 110
  • 34
  • 0

Snijeg koji je u Njemačkoj padao danima, zadao je mnogo brige i velike štete poljoprivrednicima, posebno stočarima. Najnovija loša vijest stiže iz mjesta Lipprechterode, u Tiringiji, saveznoj državi u središnjem dijelu te zemlje. Ondje se zbog vjetra i opterećenja snijegom urušio krov štale u kojoj se nalazilo nekoliko stotina ovaca. 

Uginulo je njih 50, a vatrogasci su uspjeli spasiti 350 životinja. Uplašene i ozlijeđene ovce među kojima je bilo i puno janjadi su spašavali ispod ruševina, na debelom minusu. 

Tamošnje vlasti traže od svih vlasnika poljoprivrednih objekata da provjere stanje na krovovima, posebno ravnima. 

Uplašene, a neke i ozlijeđene

Nevrijeme je započelo još u nedjelju kada je napadalo 40 cm snijega, praćeno velikim minusima i jakim istočnim vjetrom što je uzrokovalo snježne nanose. Ovako ekstremni uvjeti, piše TopAgrar, ipak nisu u tolikoj mjeri uobičajeni za sjeverne regije. 

Naime, snažan vjetar nanio je snijeg u štale, prekrio hranilišta za krave i bikove, a minusi zamrznuli vodu u pojilištima, ali i elektirčne muzilice krava. 

Agrarheute piše kako ovavku količinu s posljedicama za ljude i životinje Njemačka nije vidjela od snježne katastrofe 1978. godine. Iako su se padaline stabilizirale, opasnost predstavljaju jako niske temperature koje bi noću mogle dosezati i -18°C, a k tome puše i jak sjeverni vjetar.

Podsjetimo, i u naše krajeve stiže osjetno hladniji zrak sa sjevera. Kako se budemo bližili vikendu, zahladniti će sa osjetno nižim temperaturama. Strujanja zraka biće iz pravca sjevera, a u pojedinim mjestima moguće je da se minus zadrži tokom čitavog dana. 

Kako izgleda štala iz koje su nakon nevremena na sigurno mjesto morali zbrinuti krave i telad, pogledajte na Instagram profilu mlade njemačke poljoprivrednice:


Tagovi

Snježno nevrijeme Sniježni nanosi Uginule ovce Njemačka Poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete