Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 05.11.2023. 15:00

Smanjivanjem upotrebe pesticida zaustavljamo rastući pomor pčela

Pesticidi, posebno oni koji se koriste u poljoprivredi, već neko vrijeme pod budnim okom Evropske unije zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš, uključujući sve veći gubitak oprašivača i degradaciju tla, ističe europarlamentarka Biljana Borzan

Foto: Depositphotos/Savanter
  • 76
  • 11
  • 0

Usvajanje nove Uredbe o pesticidima od strane Odbora za okoliš Evropskog parlamenta, koja po prvi put uvodi obvezujuće ciljeve smanjenja njihove upotrebe, donijet će neosporne ekološke i zdravstvene prednosti, istovremeno vodeći brigu i o poljoprivrednicima i o sigurnosti hrane, stoji u saopćenju zastupnice u Evropskom parlamentu, Biljane Borzan

Gubitak oprašivača i degradacija tla

Ističe kako su pesticidi, posebno oni koji se koriste u poljoprivredi, već neko vrijeme pod budnim okom Evropske unije zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš, uključujući sve veći gubitak oprašivača i degradaciju tla, kao i povezanih rizika za ljudsko zdravlje.

Ova Uredba, u skladu s prijedlogom Komisije, uvodi obvezujući cilj smanjenja svih pesticida za 50 posto te 65 posto za najopasnije do 2030. godine.

Traži se drastično smanjenje upotrebe hemijskih pesticida

Navodi kako je grupa socijaldemokrata u Parlamentu poboljšala prijedlog osiguravajući poljoprivrednicima sve potrebne alate za prijelaz na ekološki prihvatljive alternative, uz zadržavanje svojih poljoprivrednih aktivnosti.

Borzan je pozdravila donošenje ove Uredbe, koja je, kako kaže, bila prijeko potrebna jer prekomjerna upotreba pesticida uništava tlo te nanosi dugoročne posljedice po zdravlje ljudi i eko-sistem u cjelini. "Svjedoci smo sve češćeg pomora pčela i u Hrvatskoj, pretjerana uporaba pesticida već neko vrijeme drastično smanjuje broj oprašivača, a ne trebamo napominjati koliko su nam oni prijeko potrebni i kakve katastrofalne posljedice po čovječanstvo donosi njihovo uništavanje", objašnjava Borzan

S obzirom na to da države članice imaju različite polazišne tačke, podsjeća, odredit će svoje nacionalne ciljeve smanjenja od 15 do 65 posto na temelju parametara kao što su intenzitet upotrebe i dosadašnji napori u njihovom smanjivanju.

Dokazane tehnike bez gubitka pirhoda 

"Kako bismo podržali poljoprivrednike u tranzicijskom periodu, izborili smo se za poboljšani pristup tehnikama kontrole pesticida, jer su one dokazale da su za neke usjeve konvencionalni poljoprivrednici uspjeli smanjiti njihovu upotrebu do 80 posto bez značajnog gubitka prihoda", tvrdi Borzan zaključivši i da je osiguran bolji pristup ekološki prihvatljivim alternativama kako proizvođači ne bi trpjeli štetu u svojim poljoprivrednim aktivnostima. 

Uredba o smanjenju pesticida će se nakon izglasavanja u Odboru za zaštitu okoliša naći na dnevnom redu plenarne sjednice u Evropskom parlamentu.


Tagovi

Upotreba pesticida Uredba o pesticidima Biljana Borzan Europski parlament Gubitak oprašivača Degradacija tla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.