Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 26.04.2023. 16:00
  • Ljubljana, Slovenija

Slovenski poljoprivrednici blokirali Ljubljanu i pretili stajnjakom: Šta zahtijevaju?

Unatoč nekoliko punih cisterni sa stajnjakom, koje su "za svaki slučaj" napunili mladi poljoprivrednici koji su masovno učestvovali u protestu, sve je proteklo mirno

Foto: Kmečki glas/Klara Lovenjak
  • 53
  • 6
  • 0

Slovenski poljoprivrednici protestovali su već drugi utorak (25. aprila) ovog mjeseca u glavnom gradu svoje zemlje. Nekoliko hiljada proizvođača sa oko 1.500 traktora iz svih krajeva Slovenije okupilo se da izraze svoje nezadovoljstvo povodom restrikcija iz oblasti životne sredine i poreskih opterećenja.

"Sad je dosta! Tražimo od Vlade da stvori uslove koji bi omogućili poljoprivrednicima da prežive na slovenačkoj zemlji", rekao je predsjednik Sindikata slovenskih poljoprivrednika Anton Medved, prenio je euractiv.

Ovogodišnja žetva sa minusom, ali investicija u budućnost

Kako smo saznali od sagovornika Agrokluba koji je jučer bio na licu mjesta, poljoprivrednici su svoje zahtjeve prema Vladi sabrali u nekoliko tačaka.

"Među njima su da novi ekološki zahtjevi ne prevazilaze realne mogućnosti poljoprivrede, da se Natura 2000 područja smanjuju, da poljoprivrednici ne budu opterećeni novim porezima, da su mjere jasne i administrativno nezahtjevne, da se direktna plaćanja prilagođavaju inflaciji, smanji populacija zvijeri i divljači, reguliše zaštita najboljeg poljoprivrednog zemljišta i odbace propisi o održivom korištenju fitofarmaceutika", rekao je Neven Vaci za naš portal.

Ovo je samo nastavak protesta iz 24. marta, nakon kog je formirana radna grupa sa vladom za vođenje pregovora. Poljoprivrednici su napustili razgovore nakon samo dvije sedmice, nezadovoljni nedostatkom napretka. Posljednja kap za koju su rekli da ih je podstakla da organizuju novi protest bio je zakonski prijedlog vladajuće koalicije koji bi omogućio aktivistima za prava životinja da djeluju kao ovlašteni savjetnici za zaštitu životinja i pregledaju farme.

"Vaša ovogodišnja sjetva će biti uspješna ako sa traktorima i autobusima budete tamo gdje se donose odluke, pa makar bilo i nepooranih ili nepokošenih njiva. Pa čak i ako vam ovogodišnja žetva bude sa velikim minusom, to će biti velika investicija u vašu budućnost", zaključio je autor Kmečkog glasa.

Cisterne sa stajnjakom "za svaki slučaj"

Cijeli protest protekao je potpuno mirno, uprkos nekoliko punih cisterni sa stajnjakom, koje su "za svaki slučaj" napunili mladi poljoprivrednici koji su masovno učestvovali u protestu. Bez dogovora sa Vladom, protesti će se intenzivirati, a ministrica poljoprivrede Irena Šinko poručila je iz Luksemburga da je ministarstvo spremno za dalje pregovore, istovremeno istakavši da se smanjenje Natura 2000 područja trenutno ne može predvidjeti, prenijeli su.

 


Tagovi

Protesti Blokada Ljubljana Natura 2000 Zahtevi Neven Vaci Irena Šinko Slovenski poljoprivrednici


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete