Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjet Hercegovini
  • 02.10.2015. 11:00

Slobodne površine staviti u funkciju proizvodnje

Iz Vlade RS poručuju da već duže vrijeme aktivno rade na uspostavljanju prave slike stanja zemljišta na području cijele Republike, prije svega zemljišta državnog vlasništva.

  • 58
  • 2
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike srpske, Stevo Mirjanić, drugog je dana radne posjete Hercegovini posjetio preduzeće Ljekobilje u Trebinju. Ministar je sa vlasnikom firme Radovanom Anđelićem obišao pogone za sušenje i pakovanje ljekovitog i aromatičnog bilja.

Prilikom posjete ovoj kompaniji, ministar je naglasio da je to kapacitet koji uliva povjerenje u razvojnu orijentaciju i da je kao takav, vrijedan pažnje i biće značajan faktor i za povećanje plantažiranja smilja i organizovanog sakupljanja onog što nam je priroda dala. Istako je i da će 650 hektara zemlje na području Trebinja narednih nedjelja biti stavljeno u funkciju da bi se svaki hektar obrađivao ili po osnovu koncesije ili zakupa.

Najavljena izgradnja sistema za navodnjavanje

"Vlada Republike Srpske već duže vrijeme aktivno radi na uspostavljanju prave slike stanja zemljišta na području cijele Republike, prije svega zemljišta državnog vlasništva i napravili smo dosta dobrih poteza kada je riječ o inventarisanju, određivanju zemljišta po njegovoj namjeni i stavljanju u funkciji proizvodnje", naveo je ministar i dodao da će se iznaći i modalitet finansiranja izgradnje sistema za navodnjavanje, ne samo u Trebinju već u cijeloj Srpskoj. Vlada Republike Srpske provodi Projekat Svjetske banke za izgradnju irigacionih sistema na različitim područjima, što predstavlja iskorak u razvojnom smislu u Republici Srpskoj kada je riječ o navodnjavanju.

Razgovaralo se i sa vinarima

Ministar je napomenuo i da je razgovarao sa vinarima o novom zakonu o vinu i da su svi vinari zadovoljni te istakao da će svi učestvovati u izradi podzakonskih akata koji bi trebalo da afirmišu proizvođače u vinogradarstvu, kao i kvalitet koji će biti prepoznat na svjetskom tržištu.

U opštini Bileća podstiče se proizvodnja mlijeka

Nakon posjete Ljekobilju, ministar Mirjanić je posjetio i farmu krava Ilije Stankovića, a prethodnog dana bio je u posjeti mljekari Pađeni u opštini Bileća, gdje istakao kako ova kompanija iz godine u godinu udvostručuje proizvodnju i resorno ministarstvo je iz tih razloga podržalo projekat nabavke junica. Za područje opštine Bileća biće podjeljeno sedamdeset junica, a stotinu u susjednim opštinama koje gravitiraju ovom području.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Stevo Mirjanić Sistem za navodnjavanje Hercegovina Ljekobilje Trebinje Radovan Aneđelić Ljekovito bilje Smilje Koncesija Zakup Vinari Bileća Proizvodnja mlijeka Mljekara Pađeni