Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedna Prijedorčanka
  • 12.02.2019. 07:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Donji Garevci

Slađana Damjanović: Orem, tanjiram, brnam – svi me traže za pomoć

Dvadesetčetvorogodišnja Slađana Damjanović odrasla je u prijedorskom selu Donji Garevci, u porodici poljoprivrednika, tako da je sve o poljoprivredi i mehanizaciji, naučila od oca. U petoj godini naučila je da vozi traktor. Danas ne postoji ono čime ona ne zna da upravlja.

Foto: Gordana Vila
  • 719
  • 41
  • 2

Nema "muškog" posla koji ona ne zna da radi. Odrasla na selu, sve o poljoprivrednim poslovima naučila je od oca. Međutim, niko nije ni slutio, da će ova mlada Prijedorčanka vremenom preuzeti kormilo svih poljoprivrednih mašina. Ne postoji ono čime ona ne zna da upravlja. Upoznajte najtraženijeg radnika, tačnije radnicu iz prijedorskog sela Donji Garevci, mladu Slađanu Damjanović.

Na traktoru od pete godine

Na prvi pogled, mlada Slađana Damjanović krhka je djevojka plave kose i nježnog tena. Međutim, već poslije rukovanja s njom, njen snažni stisak opomene vas da je ona daleko od krhke djevojke.

Dvadesetčetvorogodišnja Slađana odrasla je u prijedorskom selu Donji Garevci, u porodici poljoprivrednika, tako da je sve o  poljoprivredi i mehanizaciji, naučila od oca. U petoj godini naučila je da vozi traktor.

Slađana Damjanović pomaže svim okolnim farmerima

"Sjećam se da sam još kao sasvim mala djevojčica pokušavala da vozim traktor. Međutim, znala sam kako treba da se vozi, jer sam sve naučila od tate, ali sam bila tako mala da nisam mogla ni dohvatiti kvačilo i mjenjač. Ipak, bila sam uporna, pa se nekako snađem, siđem, dohvatim nogom šta treba, pa se onda opet popnem i tako upalim traktor", priča Slađana, sjećajući se ranog djetinjstva.

Slađana Damjanović među najangažovanijim radnicima

Kada je Slađana porasla, sve je više provodila na njivi ili među životinjama. Pomagala je i svojoj porodici i komšijama, a zbog njene spretnosti sve češće su je svakodnevno počeli angažovati okolni farmeri. Tako je Slađana postala jedan od najangažovanijih radnika na prijedorskim farmama. Za nju ne postoje “muški” i “ženski” poslovi, jer sve zna da radi.

"Ništa mi nije teško. Na farmama radim na izmuži, a kad krene sezona sjetve ili branja, ne silazim s traktora. Sve znam da radim i stvarno imam mnogo posla, jer me svi angažuju. Orem, tanjiram, brnam, baliram, kupim sijeno, kosim", kaže Slađana.

Sve znam da radim i stvarno imam mnogo posla, jer me svi angažuju. Orem, tanjiram, brnam, baliram, kupim sijeno, kosim...

Farmerima je zlata vrijedna, jer je njihova "desna ruka".

"Ona je na mojoj farmi muznih krava zaposlena svakodnevno. Svi je inače zovemo da radi, a ona je jako vrijedna i sve hoće i sve zna. Od malena vozi traktor bolje od kakvog muškarca i zna sve o sjetvi, berbi, baliranju i slično. Kada nju pozovemo da radi, uopšte ne trebamo da je kontrolišemo, čak naprotiv, tada smo najmirniji, jer ona kako uradi i upravlja traktorom, malo ko to zna", kaže prijedorski farmer, Zoran Karajica.

Djevojka za primjer

Slađana kaže, mnogi se začude kada čuju čime se bavi. Nije im jasno da ovaj naizgled krhki djevojčurak svakodnevno vozi traktor po njivama i spretno manevriše svim poljoprivrednim mašinama. Međutim, to nju ne brine.

"Ponekad se nađe neko kome je to smiješno ili možda misli da je sramota to čime se ja bavim. Valjda im je smiješno kada vide žensko na traktoru, ali meni to uopšte ništa ne znači. Ja to volim da radim, najsrećnija sam kad upalim traktor i krenem da radim. Na traktoru zaboravim sve brige", priča ona.

Slađana na farmama radi na izmuži

Kaže, oduvijek je voljela poljoprivredu i životinje. Sve što zaradi na farmama, uloži u proširenje svog porodičnog imanja.

"To je djevojka za primjer svim mlađim generacijama. Ja još nisam čuo da postoji negdje još jedna ovakva. Jedna je Slađa. Kada  su je kao dijete sretali po njivama, onako sitnu s dugom plavom kosom, mislili su da je dječak, jer je svima bilo teško povjerovati da traktor vozi tako spretna djevojčica. A baš je bilo tako", kaže farmer Zoran Karajica.

Slađana svoju budućnost vidi na selu. Nakon napornog dana na poslu, svakodnevno kada dođe kući, nastavlja da radi u svom poljoprivrednom domaćinstvu. Prikuplja novac i kupuje jednu po jednu poljoprivrednu mašinu. A ko će upravljati njima? Pa zna se, ona.


Fotoprilog


Tagovi

Vrijedna Prijedorčanka Slađana Damjanović Farmerica Žena u poljoprivredi Pomoć farmerima Donji Garevci


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

57


Glasova: 25

Da 43,9%

Glasova: 23

Ne 40,4%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,8%

Pregled ankete

Pregled ankete