Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje ambrozije
  • 29.06.2022. 07:30

Sjeme ambrozije vitalno je 40 godina - kako je suzbiti?

Suzbijanje ovog korova je otežano, jer raste skoro svuda i niče u dugom periodu. Možemo provoditi mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere

Foto: Maja Celing Celić
  • 212
  • 42
  • 0

Najviše prozivana alergena biljka je ambrozija Ambrosia artemisiifolia ili poznata pod mnogo drugih naziva: fazanka, partizanka, limundžik, Krausova trava, prijedorčanka, strankinja, pšenična trava. Jednogodišnja je zeljasta biljka koja može narasti do 1,5 m u vis.

Suzbijanje ove biljne vrste je veoma složen proces, jer se javlja na širokom području. Veoma je invazivna, a njeno sjeme ostaje vitalno u zemlji sljedećih 40 godina. Raste u ratarskim i povrtlarskim kulturama, na strništima, u baštama, vrtovima, cvijetnjacima, pored puteva i riječnih vodotoka, kanala, željezničkih pruga.

Agresivan polen

Izuzetno je alergena biljka koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama koje ne podnose njen polen. Alergija se očituje u pojavi kihanja, curenja iz nosa, svrbeži sluzokože, suzenja i otečenih očiju. Dužina polinacije se kreće od 74 do 94 dana i za to vrijeme stvori mnogo polena. Dokazano je da njegova koncentracija raste s povećanjem temperature, dok rast količine vlage izaziva smanjenje. Koncentracija polena je najveća ujutro, a najmanja uveče i poslije kiše.

Svaka pojedinačna biljka može da stvori oko 100 miliona polenovih zrnaca koji imaju izgled poput lopte sa šiljcima, a na jednoj se formira 170.000 cvjetova. Osim toga, lako se raznose vjetrom i mogu biti prenijeta i do 300 km udaljenosti od mjesta nastanka. Najveća koncentracija je na 100 m u blizini biljaka. Zrna polena su pronađena čak na visini od 3 km.

Suzbijanje ambrozije

Suzbijanje ovog korova je otežano, jer raste skoro svuda i niče u dugom periodu. Možemo provoditi mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere.

Ambrozija - korov, alergen i lijek

Pojedinačne, mlade biljke možemo čupati uz obavezno nošenje rukavica. Okopavanje, međuredna kultivacija, malčiranje, kosidba, prašenje strnjišta su samo neke od mehaničkih i agrotehničkih mjera koje se sprovode.

Može narasti do 1,5 metar (Depositphoto/elenathewise)

Hemijsko suzbijanje se primjenjuje upotrebom registrovanih herbicida za širokolisne korove ili "totalima". Obično se sprovodi na neobradivim površinama uz puteve i željezničke pruge.

U mnogim zemljama je propisano obavezno uklanjanje ambrozije, a nesavjesnim vlasnicima zemlje na kojoj raste izriču se kazne zbog neuklanjanja.

Najbolje je da se ukloni prije cvjetanja kako bi se smanjilo stvaranje polena i sjemena koje će osigurati novi rast u sljedećim godinama. 

Ublažavanje alergije

Najbolji način je da izbjegavate kontakt s ambrozijom ako imate alergijsku reakciju. To je teže postići. Vrijeme provoditi u zatvorenim, klimatizovanim prostorijama. Potrebno je jačati imunitet konzumacijom namirnica bogatih vitaminima B i C i flavonoidima. Pomoći će održavanje higijene lica i nosnica, inhalacije kamilicom i hajdučkom travom, kao i čajevi od matičnjaka, koprive, kamilice i drugog ljekovitog bilja.

Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na pelud?

Sve navedeno ima efekta kada se radi o blažim alergijskim reakcijama, a za jače ispoljavanje simptoma neophodna je upotreba lijekova koje vam prepiše liječnik.


Tagovi

Ambrozija Suzbijanje Korov Alergija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.