Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • navodnjavanje
  • 10.08.2021. 12:00

Sistemi za navodnjavanje kao jedini spas za domaće poljoprivrednike?

Vlada RS ima u planu da na semberskim poljima u godinama pred nama izgradi sisteme za navodnjavanje, na površini od oko 11 hiljada hektara i tim putem obezbjedi ekonomičnu poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Adi Pašalić
  • 61
  • 160
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije tokom aktuelnog perioda sa visokim temperaturama značajno će biti od pomoći sistemi za navodnjavanje koje je izgradila Vlada Republike Srpske, kao i odluka nadležnog ministarstva o njihovom besplatnom korištenju, izjavio je predsjednik Savjeta za poljoprivredu bijeljinskog odbora SNSD-a Stevan Trivković, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, pored riješenog pitanja zalijevanja, na području sela Donje Crnjelovo i Batkovići, veliku pomoć predstavlja i izgradnja hidrantske mreže u tom dijelu zemlje, a čija je površina 1.500 hektara. Nadležni su do sada u njenu izgradnju uložili više od 15 miliona KM

Predsjednik Savjeta smatra da se to pokazalo opravdanim zato što bez zalijevanja nema ni sigurne poljoprivredne proizvodnje. 

Navodnjavaće se oko 11 hiljada hektara površina ?

"U Semberiji je pod jarim usjevima zasijano u prosjeku oko 32,5 hiljada hektara, a klimatske promjene su sve očiglednije i kod nas tako da zahtjevaju znatna ulaganja i u sisteme navodnjavanja, kako bi se omogućila proizvodnja dovoljnih količina hrane u cilju prehrambene sigurnosti stanovništva", kazao je Trivković u saopštenju.

Takođe je dodao da Vlada RS ima u planu da na tamošnjim oranicama u godinama pred nama izgradi sisteme za navodnjavanje, na površini od oko 11 hiljada hektara i tim putem obezbjedi poljoprivrednicima kvalitetnu i ekonomičnu proizvodnju. 

"Sve manje količine padavina u kritičnim fazama rasta i razvoja usjeva, kao i tropske temperature dovode do sve manjih prinosa, ali i do lošijeg kvaliteta takvih proizvoda pa se ispostavilo da je zalijevanje prijeka potreba u današnjem agaru", napominje on.

Semberski poljoprivrednici trebalo bi maksimalno da iskoriste i pomenute sisteme i tamošnju kanalsku mrežu, da bi biljkama osigurali dovoljnu količinu vlage, potrebne za nesmetani razvoj jer će se na taj način ostvariti i veći prinosi, a samim tim i veći prihodi na gazdinstvu. 

Visoke temperature najviše utiču na kukuruz

Trivković je ukazao da će ekstremno visoke temperature značajno uticati na proizvodnju proljetnih kultura, a posebno kukuruza, kao najdominantnije ratarske biljke i najznačajnije sirovinske osnove u stočarskom uzgoju.

Prema njegovim riječima, uzgoj povrća, industrijskog i krmnog bilja, takođe, su pogođeni visokim temperaturnim vrijednostima, koje su uveliko iznad višegodišnjih prosjeka.

Navodnjavanje: Ako su oko usjeva barice, zalijevate prekomjereno - koja je prava mjera?

Kako smo ranije pisali, voda u tlu jedan je od najvažnijih faktora u poljoprivrednoj proizvodnji. A njen višak, baš kao i nedostatak može uzrokovati ozbiljne probleme u proizvodnom procesu, stoga je važno pronaći balans u toku navodnjavanja, te pratiti biljke i zemljište da ne bi došlo ni do isušivanja niti do zasićenja tla vlagom.

"Navodnjavanje u plastenicima najbolje je izvoditi na već napravljene bankove, odnosno, gredice jer one duže zadržavaju vlagu i zalijeva se samo željeni dio oko usjeva", rekao je svojevremeno za Agroklub Jasmin Hodžić, agronom firme ESOF iz Donjeg Vakufa, koja je jedan od najvećih uzgajivača povrća u zaštićenom prostoru u našoj zemlji. 


Tagovi

Navodnjavanje Sistemi za navodnjavanje Kap po kap Semberski poljoprivrednici Visoke temperature Besplatno korištenje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...