Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trebinje
  • 05.04.2018. 14:30

Sistemi za navodnjavanje glavna tema konstitutivne sjednice u Trebinju

Održana je konstitutivna sjednica Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine.

Foto: Flickr/NRCS Oregon
  • 129
  • 11
  • 0

Za predsjednika Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine u Trebinju na konstitutivnoj sjednici Centra izabran Boris Pašalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, dok će funkciju zamjenika obavljati gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Zadatak Centra je da sublimira i koordiniše sve aktivnosti u vezi sa razvojem poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i turizma na području Trebinja, Ljubinja, Bileće i Berkovića.

Osmišljena koordinacija rada na terenu

Na sastanku je istaknuto da za Centar nije osmišljena sistematizacija novih radnih mjesta, već koordinacija rada na terenu i jače prisustvo nadležnog ministarstva. Boris Pašalić je ovom prilikom istakao da je Centar koordinaciono tijelo Vlade RS te da je za Hercegovinu vrlo važno pitanje sistema za navodnjavanje u koje Vlada Srpske i grad Trebinje ulažu mnogo novca, napominjući da će se Centar baviti i drugim projektima od značaja za ovaj dio RS.

"Sistemi za navodnjavanje jesu važna aktivnost koju pratimo i razvijamo, ali ništa manje nisu važni ni identifikacija poljoprivrednog zemljišta, nabavka mehanizacije, pitanja turizma, trgovine te nekoliko novih projekata koje ovaj Centar treba da razmatra. To je šira lepeza aktivnosti koje bi trebalo da realizujemo u narednom periodu", naveo je Pašalić. 

Sistemi za navodnjavanje 

Gradonačelnik Luka Petrović je istakao da su na radnoj sjednici definisani ciljevi i zadaci Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a da je najviše riječi bilo o sistemima za navodnjavanje, načinima za održavanje sistema i pristupu novoizgrađivanim sistemima za navodnjavanje. 

"Bit će definisani pravilnici u kojima će djelimično učestvovati "Vode Srpske" u održavanju sistema, a djelimično grad Trebinje i ostale opštine koje pripadaju ovom dijelu Hercegovine i korisnici udruženja voda Istočne Hercegovine", rekao je Petrović. 

Definisati potencijalne subvencije u cijenama struje

On kaže da je vrlo važno da se napravi registar svih sistema za navodnjavanje i da se razluči svačija odgovornost u ovom poslu. 

"Važno je da se delegira ko će upravljati sistemima za navodnjavanje, kao i to da grad Trebinja i Republika Srpska definišu potencijalne subvencije u cijenama električne energije ili na neki drugi način kako bi se osnažio razvoj poljoprivrede u Hercegovini", pojasnio je Petrović podsjetivši da bi u ovoj godini trebalo da bude dopremljena i specijalizovana mašina za pretvaranje krša u obradivo zemljište, kojeg na području četiri opštine ima oko 3.000 hektara


Tagovi

Trebinje Sistemi za navodnjavanje Trebinje Boris Pašalić Luka Petrović Subvencije Agrarni razvoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.