Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priča o mlinu
  • 10.09.2020. 17:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gučja Gora

Sinan i Pero u dugogodišnjem biznisu: Kvalitetno brašno za kvalitetan hljeb

Bivši vozač autobusa i kamiona, Sinan, trenutno se nalazi u zajedničkom biznisu sa dugogodišnjim pekarom Perom. Priča ovog vozača koji je penziju zaradio za volanom, vrlo je zanimljiva.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 138
  • 433
  • 0

U naselju Gučja Gora, u općini Travnik, Pero Rajić već 20 godina bavi se isključivo proizvodnjom domaćeg hljeba i ima pekaru koja je prepoznatljiva po kvalitetu. U svom radu koristi samo domaće sirovine i ima tri stalno zaposlena radnika.

"U pitanju su domaći proizvodi, gdje koristim vlastite sirovine koje ovdje u Gučjoj Gori na jednoj parceli sijem, na oko 5 hektara zemljišta. Uzgajam sve hljebne žitarice - pšenicu, ječam, raž, kukuruz, heljdu. U selu ih meljem, a u pekari proizvodim kruhove. Specifični smo po tome što smo orijentisani na proizvodnju domaćih tamnih hljebova. Pravimo kukuruzu, kukruzni miješani hljeb, raževi i ječmeni hljeb, kao i heljdin. Opredijelil smo se za proizvodnju zdrave hrane i imamo domaću sirovinu i proizvodi su domaći", navodi pekar Pero.  

Brašno se melje orginalnim mlinom

Bivši vozač autobusa i kamiona, Sinan, trenutno se nalazi u zajedničkom biznisu sa ovim dugogodišnjim pekarom. Priča ovog vozača koji je penziju zaradio za volanom, vrlo je zanimljiva.

"Ja sam prvo bio vozač kamiona i to mi je prvi posao, ništa drugo nisam radio osim toga, u špediciji. Poslije rata vozio sam autobuse i tako sam završio svoju karijeru. Mlin imam već neko duže vrijeme, možda od 1995., 1996. godine. Ideju mi je dao moj tetak iz Karaule, plan je da imamo porodični posao, da nam koristi", započinje svoju priču o mlinu ovaj bivši vozač. 

Radenko Šešić: Vlada veliko interesovanje za brašno od spelte, možda ću proširiti proizvodnju

Kako kaže, tradicija mlinova u ovim krajevima duga je stotinama godina, a nakon što se njegov komšija, Hašim, prestao baviti tim poslom, preporučio mu je jednog pekara dole u selu, za kog i dan danas radi. Tek nakon sklapanja posla sa Perom, Sinan je počeo ostvarivati zaradu od svog mlina, navodi Kanal6.ba.

"Ja meljem žito pekaru Peri. Prvo sameljem pšeniu pa kukuruz, zatim ječam, raž pa na kraju heljdu. Znači pet vrsta žitrica i to je pravo brašno. Nema tu nikakvog dodavanja kojekakvih tečnosti i aditiva. Radi se sa pravim žitom i onda su takvi proizvodi odmah puno zdraviji", objašnjava Sinan i dodaje kako je kod njega kamen namješten kao vodenica. Ima 80 - 85 obrtaja u minuti. Mlin je originalan, kako kaže, skoro pa kao riječne vodenice, samo što nema vode tu. Do sada se nije nijednom pokvario, jedino što mu je potrebno malo potklesavanja, a on kad melje odmah i prosijava. 

Sinan i Pero zajedničkim snagama pouzdano prave dobre i kvalitetne stvari. Ako imate brašno za samljeti, dođite u Sinanov mlin, a ako želite probati ukasan i zdrav hljeb, dođite u Perinu pekaru. 

Više o Peri i Sinanu, pogledajte u sljedećem videu:


Tagovi

Proizvodnja brašna Priča o mlinu Pekar Pero Vozač Sinan Proizvodnja zdrave hrane


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.