Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 09.03.2022. 11:00

Sijte gdje god je moguće - poručuje ukrajinski ministar Roman Leščenko

Posijali smo pšenicu, ječam, imamo ozime usjeve. Ne odustajemo, jer je u pitanju hrana, riječi su ukrajinskog ministra za agrarnu politiku i hranu Romana Leščenka

Foto: Depositphoto/fvlalukinv
  • 240
  • 12
  • 0

Rat koji traje u Ukrajini je povećao zabrinutost za proljetnu sjetvu. Poljoprivredni proizvođači su pod velikim pritiskom i problemima.

Roman Leščenko, ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu, je izjavio da će sjetva 2022. godine početi gdje god je to moguće s obzirom na vojne akcije.

Ministar se javlja iz voćnjaka

"Nemamo drugog izbora nego da obavimo sjetvu. Izlaz vidimo u tome da gdje možemo da sijemo, gdje situacija dozvoljava, izlazimo i radimo. Posijali smo pšenicu, ječam, imamo ozime usjeve. Ne odustajemo, jer je u pitanju hrana. Sigurnost hrane u zemlji zavisi od toga šta ćemo imati na poljima", naveo je Leščenko.

Na svom je Facebooku objavio i da za vrijeme rata poljoprivrednici mogu raditi s neregistriranim vozilima, a što se posebno odnosi na traktore i druge radne strojeve. "Poštovani poljoprivrednici, naš zadatak je da agroindustrija radi nesmetano i bez odgađanja. U bliskoj budućnosti ne morate misliti na pitanje "koji dokumenti su potrebni za obavljanje rada u poljoprivrednom sektoru" i "kako platiti porez na registraciju opreme ". Nakon što se rat završi u čitavoj Ukrajini ili u njezinim određenim područjima, moći  ćete registrirati vozilo u roku od 90 dana", poručio je. 

Poput predsjednika Ukrajine, Volodomira Zelenskog, i Leščenko snima videe na terenu s porukama za poljoprivrednike. Tako se prije dva dana javio iz snijegom prekrivenog voćnjaka. 

Prema njegovim riječima, vojna situacija se kontinuirano mijenja, ali poljoprivrednici moraju da rade. Podsjetio i na nova pravila izvoza poljoprivrednih proizvoda, uspostavljena za vrijeme trajanja vanrednog stanja kako bi se spriječila humanitarna kriza u Ukrajini, osigurala stabilnost tržišta i zadovoljile potrebe potrošača.

Repromaterijala ima, problem gorivo

Trenutno je na snazi zabrana izvoza zobi, prosa, heljde, šećera, soli, raži, stoke i mesa. Pšenica i mješavina pšenice i raži (meslin), kukuruz, pileće meso, kokošja jaja i suncokretovo ulje se mogu izvoziti po javnom licenciranju, dok se ostali proizvodi mogu slobodno izvoziti po standardnoj proceduri.

Poljoprivredni proizvođači ističu da za sada imaju potreban repromaterijal za sjetvu. Problem bi se mogao javiti kada je u pitanju gorivo, jer oni dio uskladištenog obezbjeđuju za potrebe vojske. Za neke poljoprivrednike je problem prekid u nabavci sjemena i zaštitnih sredstava koje su već platili.

Ozimi usjevi u dobrom stanju

Zima 2021/22. godine je bila povoljna kada su u pitanju ozimi usjevi u Ukrajini, navodi tamošnja Nacionalna akademija agrarnih znanosti. Odsustvo dugotrajnih mrazeva, više temperature i umjerena vlažnost zemljišta pogodovale su biljkama da uspješno prezime.

Očekuje se da će prinos biti u prosječnoj količini, ako se nastavi period povoljnih vremenskih prilika. Za sada je ovo samo predviđanje, jer sve zavisi od uslova tokom marta i aprila.


Tagovi

Ukrajina Sjetva Proljetna sjetva Ozime kulture Rat u Ukrajini Zabrana izvoza Roman Leščenko Volodomir Zelenskij


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]