Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 03.03.2022. 10:00

Sigurnost snabdijevanja hranom prioritet - EK aktivira vanredne tržišne mjere i krizne rezerve?

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski je na sastanku ministara poljoprivrede EU najavio niz koraka i aktivnosti koje Evropska komisija planira poduzeti u sljedećem razdoblju.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 58
  • 6
  • 0

"Moramo biti odlučni i jasno kazati da nam je, kao evropskim ministrima zaduženim za snabdijevanje našeg stanovništva dovoljnim količinama hrane, sigurnost prehrambenih sistema apsolutni prioritet", poručila je hrvatska ministrica, Marija Vučković na jučer održanom vanrednom sastanku ministara poljoprivrede EU (AGRIFISH). 

Istaknula je kako nije više dovoljno pratiti stanje na tržištu, već je krajnje vrijeme za aktivaciju vanrednih mjera, posebno uzimajući u obzir rast cijene energenata i posljedično gnojiva, transporta, stočne hrane i svih ostalih povezanih troškova proizvodnje.

Podsjetila je pritom na osnovne ciljeve zajedničke poljoprivredne politike, kako su definirani temeljnim ugovorima EU, a među kojima se ističe osiguranje snabdijevanja hranom po prihvatljivim cijenama za stanovništvo, uz očuvanje dostojnih uvjeta za život ruralnih zajednica.

Aktivacija kriznih rezervi

Naime, zbog sukoba u Ukrajini upućen je poziv Evropskoj komisiji na razmatranje korištenja svih raspoloživih alata i mehanizama unutar, ali i izvan zajedničke poljoprivredne politike, a kako bi se stvorili uvjeti za pružanje kolektivnog odgovora na trenutnu situaciju.

EK, koju je predstavljao povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, najavila je niz koraka i aktivnosti koje planira poduzeti u sljedećem razdoblju. To podrazumijeva prijedloge za aktivaciju izvanrednih tržišnih mjera, uključujući i kriznu rezervu, objavu Komunikacije o zajedničkom djelovanju u području energetike.

Također, tu su i inicijalni sastanci novoosnovanih radnih skupina za analizu problematike sektora svinjskoga mesa te u okviru Plana za nepredvidive situacije za osiguranje sigurnosti snabdijevanja hranom u kriznim razdobljima i slično. Pored navedenoga, Komisija je pokazala spremnost i na razmatranje svih ostalih prijedloga država članica EU.

U ponedjeljak prijedlozi mjera

Na održanom sastanku ministri poljoprivrede redom su iskazali solidarnost s Ukrajinom, kao i spremnost na pružanje podrške u okviru postojećih mehanizama za humanitarnu pomoć EU, ali i izvan njih.

S obzirom na novonastalu situaciju te predviđanja o trajanju trenutne krize zatražili su od EK konkretne prijedloge mogućih mjera već na sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu sljedećeg ponedjeljka.

Inače, ovaj je sastanak održan na inicijativu predsjedavajućeg Vijećem, francuskoga ministra poljoprivrede i hrane Juliena Denormandiea. Tim je povodom, stoji u saopćenju, i FR PRES predstavio dokument s kratkom analizom mogućih učinaka na tržište i trgovinu poljoprivrednim proizvodima, s naglaskom na proizvode u kojima uvozom ili izvozom dominiraju države iz pogođene regije, što podrazumijeva Rusiju i Bjelorusiju zbog sankcija te Ukrajinu zbog ratnih zbivanja.


Tagovi

Agrifish Marija Vučković Janusz Wojciechowski Sukob Ukrajina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

171


Glasova: 68

Jedan 39,8%

Glasova: 48

Tri 28,1%

Glasova: 19

Sedam 11,1%

Glasova: 36

Nijedan 21,1%

Pregled ankete

Pregled ankete