Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se više od 600 miliona ljudi razboli, a 420.000 umire svake godine zbog konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama, virusima, parazitima ili kemijskim tvarima.
Nesigurnost hrane predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i gospodarstvu, a također šteti globalnoj trgovini i dovodi do daljnjeg bacanja i rasipanja.
Kako bi se privukla pozornost i potaknulo djelovanje na sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom te pridonijelo gospodarskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju, dana 7. juna 2019. godine u svijetu se po prvi puta obilježio Svjetski dan sigurnosti hrane kojega je godinu prije usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda.
Pandemija koronavirusa nam je više nego ikada pokazala koliko je važno imati sigurnost u opskrbi zdravstveno ispravnom hranom jer, prvo pitanje koje smo si postavili u martu bilo je - hoćemo li biti gladni.
Od samog početka svoga mandata kao povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, u svojim javnim nastupima, u Europskom parlamentu i Vijeću, kao i u razgovorima s političarima, organizacijama i samim farmerima, političar Janusz Wojciechowski naglašavao je stratešku važnost poljoprivrede i Zajedničke poljoprivredne politike u osiguravanju sigurnosti hrane u Europi.
Poziv svjetskih poljoprivrednih lidera: Spriječite porast broja gladnih
"U posljednjih šest mjeseci isticao sam važnost davanja financijske potpore ZPP-u i poljoprivrednom sektoru jer nas samo naši poljoprivrednici mogu dovesti do ostvarivanja zelene ambicije i održive poljoprivredne proizvodnje", izjavio je početkom mjeseca Wojciechowski.
Istaknuo je kako je novim, revidiranim prijedlogom višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-'27. povećano financiranje ZPP-a. Ukupno je za poljoprivredu i ruralni razvoj predloženo 391 milijardu eura. "Poljoprivrednicima će biti drago da im se daju sredstva za nastavak proizvodnje hrane na održiviji način, posebno u ovim teškim vremenima. Novi resursi će također učiniti sektor otpornijim na vanjske učinke, a istovremeno će imati prednost pred vanjskim tržištem i njegovom snažnom konkurencijom. Sigurnost hrane sada nam treba biti najveći prioritet“, poručio je Janusz.
Predstavljena strategija privrednog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se više od 600 miliona ljudi razboli, a 420.000 umire svake godine zbog konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama, virusima, parazitima ili kemijskim tvarima. Djeca mlađa od 5 godina nose oko 40% tereta bolesti uzrokovanih neispravnom hranom sa 125.000 smrtnih slučajeva svake godine, dok se čak više od 200 različitih bolesti prenose putem hrane.
Kako bi pridonijeli sigurnosti i smanjili rizik za pojavu trovanja hranom pročitajte priložene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o pravilnom pristupu, pripremi i čuvanju hrane, koje možete pronaći ovdje.
Tagovi
Autorica