Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jačanje kapaciteta
  • 05.01.2023. 16:30

Siguran kvalitet bh. mlijeka, mesa, meda i jaja na EU tržištu

Inspektori su prošli obuku uzorkovanja, skladištenja, označavanja uzoraka i izvještavanja o rezultatima u skladu sa EU standardima.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 80
  • 15
  • 0

Mlijeko, meso, med i drugi bosanskohercegovački proizvodi se izvoze u Evropsku uniju, a građani su sigurni u ispravnost kvalitete proizvoda koje kupuju i konzumiraju. Upravo ovo je bio jedan od glavnih ciljeva projekta češke razvojne saradnje koji je bio fokusiran na jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcija za implementaciju Državnog monitoring programa rezidua u skladu s EU standardima, objavila je Ambasada Češke u BiH. 

Kvalitetan monitoring preduslov za izvoz

Rezidui podrazumijevaju ostatke antibiotika i drugih lijekova, teških metala, pesticide i drugih hemijskih materija. Kvalitetan sistem monitoring je preduslov za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU. 

Poboljšan je kvalitetu rada laboratorije, kaže Pećanac

Učesnik projekta bio je i Veterinarski institut RS "Vaso Butozan", a kroz koji su nabavili skupocjenu sofisticiranu opremu, obučili osoblje laboratorije te osposobili i razvili nove metode, koje su kasnije i akreditirali. 

"Na taj način smo dobili veliko poboljšanje u kvalitetu rada laboratorije i pružili našim korisnicima veći asortiman ponude. Laboratorija je na ovaj način stekla uslove da učestvuje na godišnjem monitoring rezidua na nivou države BiH. Radi se zapravo o razvoju metoda za utvrđivanje kontaminanata u hrani kako teških metala, pesticide i ostalih, tako i određenih parametara kvaliteta hrane i stočne hrane", navela je dr. Biljana Pećanac, iz ovog instituta. 

Inspektori prošli obuku

Cilj projekta bio je otklanjanje slabosti institucija koje je identificirala inspekcija EU za hranu i veterinarstvo, odnosno sigurna implementacija zahtjeva evropskih standarda u ovoj oblasti. 

"Univerzitet se integrisao, mi želimo i da se BiH integriše u EU i da podrška laboratorijima koje su zainteresirane za sigurnost hrane ostane uz nas", navela je Amina Magoda, s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. 

Jedan od partnera je i Federalni agromediteranski zavod Mostar, a prema riječima njegovog direktora Marka Ivankovića, zadovoljni su rezultatima, jer su uspjeli akreditirati 10 metoda, te su dobili i odgovarajuću opremu za njihovu uspostavu. 

Inspektori su prošli obuku uzorkovanja, skladištenja, označavanja uzoraka i izvještavanja o rezultatima u skladu sa EU standardima. Državni monitoring programa rezidua je dobio pozitivnu ocjenu za mlijeko, meso peradi med i jaja. 

 


Tagovi

Rezidui Sigurnost hrane Laboratorijska analiza Izvoz u EU Biljana Pećanac Marko Ivanković Amina Magoda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.