Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekat
  • 01.01.2021. 16:00

Sezonskom prognozom do najbolje iskorištenosti vegetacione sezone?

Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza kombinovaće praktično znanja poljopirvrednih stručnjaka i najsavremenije numeričke modele za prognozu vremena, kao i one za simulaciju rasta i prinosa biljaka.

Foto: Bigstock/Faraonvideo
  • 45
  • 156
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja se svuda u svijetu nalazi pod sve većim pritiskom usljed klimatskih promjena i povećanja populacije. Porast temperature, sušnija ljeta i češća pojava ekstremnih vremenskih prilika, negativno utiču na kvalitet i kvantitet prinosa većine poljoprivrednih biljaka.

Kako piše portal Klima101, na ovim prostorima se klimatske promjene odvijaju brže od globalnog prosjeka i već decenijama utiču na poljoprivredu širom regiona, smanjujući prinose najčešće zbog suša, visokih temperatura u toku ljeta, poplava, kasnih proljetnih mrazeva, ali i naglih smjena toplih i hladnih perioda.

Stiže zima sa brojnim olujama?

Kako smo ranije pisali, svjetski meteorolozi predviđaju da, kako jesen bude prelazila u zimu, primarni trag oluja širom kontinenta pomjeraće se prema jugu, a mnoge će se kretati južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana. To će povećati rizike od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu. 

Kombinacija poljoprivrednih znanja i numeričkih modela prognoze

Jedan od praktičnih načina da se osigura stabilnost kvaliteta i kvantiteta prinosa iz godine u godinu je i unaprjeđenje vremenske prognoze i njenih produkata. Kako bi se na neki način prevazišli problemi, posljednjih dvadesetak godina razvijao se jedan sasvim drugačiji koncept dugoročnih vremenskih prognoza, takozvane sezonske, koje daju izglede vremena za period od jednog do sedam mjeseci unaprijed

Kako bi se potencijali sezonske prognoze iskoristili za smanjenje rizika od vremenskih nepogoda i bolje dugoročno planiranje u poljoprivrednoj proizvodnji, tim istraživača sa Poljoprivrednog i Fizičkog fakuteta pokrenuo je projekat Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza (IAPS).

Završite preostale radove na otvorenom, prije formiranja snježnog pokrivača

Ovim putem bi se kombinovanjem praktičnog znanja poljopirvrednih stručnjaka i najsavremenijih numeričkih modela za prognozu vremena, kao i onih za simulaciju rasta i prinosa biljaka, napravili specijalni produkti sezonske prognoze namjenjeni posebno poljoprivrednim proizvođačima.

Upozorenja i savjeti

Rezultati projekta će obuhvatati upozorenja na moguće pojave nepovoljnih vremenskih uslova (suše, tople i hladne vazdušne mase i drugo), kao i konkretne preporuke i savjete kako najbolje iskoristiti predstojeću vegetacionu sezonu i smanjiti rizike od nepovoljnog vremena u osjetljivim fazama razvoja najčešće gajenih vrsta žitarica, povrća, voća i vinove loze.


Tagovi

Sezonska prognoza Vremenska prognoza Vegetaciona sezona Rizik od mraza Rizik od poplava Suša Projekat Poljoprivrednici


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete