Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 19.05.2019. 16:00

Šesti puta u sedam godina proizvodnja pšenice veća od potrošnje

Prema posljednjem izvještaju USDA, proizvodnja pšenice kod osam glavnih izvoznika će rasti za 34 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, što će neutralisati uticaj pada početnih zaliha. EU proizvodnja pšenice se prognozira na više za oko 17 miliona tona u odnosu na prošlogodišnji rod.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 120
  • 24
  • 0

Procjene stanja i prognoza na svjetskom tržištu žitarica i uljarica je takva da je posljednji izvještaj USDA-a dodao negativan efekat već sumornoj atmosferi koja je kod poljoprivrednih proizvoda prisutna zbog beskrajnih i napetih pregovora između SAD i Kine.

Svjetska tržišta nastavljaju sa padom, naročito soje gdje su cijene dostigle najniže nivoe od 2008. godine. Pšenicom se trguje na šesnaestomjesečnom minimumu.

Prema posljednjem izvještaju USDA, proizvodnja pšenice kod osam glavnih izvoznika će rasti za 34 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, što će neutralisati uticaj pada početnih zaliha. EU proizvodnja pšenice se prognozira na više za oko 17 miliona tona u odnosu na prošlogodišnji rod.

Australija očekuje da ima veći rod poslije prošlogodišnje suše. Rusija i Ukrajina takođe očekuju da imaju veći rod, zbog dobrih vremenskih prilika u obe zemlje. Globalna potrošnja se projektuje rekordno u 2019/20. godini, ali će biti prevaziđena rastućom proizvodnjom. To će biti šesti put u sedam godina da je proizvodnja veća od potrošnje. Zalihe u glavnim izvoznim zemljama ukupno se prognoziraju da će rasti za 13% sa petogodišnjeg minimuma.

U Ukrajini se očekuje proizvodnja pšenice na rekordnom nivou

Što se tiče kukuruza, očekivani visok nivo proizvodnje u Južnoj Americi (49 miliona tona u Argentini i 101 miliona tona u Brazilu) uzrok je brige kod proizvođača. To će poništiti pad proizvodnje u SAD koji je prouzrokovan kašnjenjem sjetve. Konflikt između SAD i Kine ne doprinosi optimizmu oko izvoza američke soje u Kinu.

U svom izveštaju USDA je potvrdilo visok nivo proizvodnje u oblasti Crnog mora 2019. U Ukrajini, proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 29 miliona tona, u odnosu na 25 mil t prošle godine. U Rusiji, proizvodnja se očekuje na 77 miliona tona, što će biti drugi po veličini rod u Rusiji, ikad. Izvoz bi trebao da je blizu nivoa 2018/19. sa 36 miliona tona. Za ovu sezonu USDA nije promijenilo procjenu izvoza od 37 miliona tona, što djeluje precijenjeno.

Kod kukuruza, izvoz iz Ukrajine se i dalje procjenjuje na 29,5 miliona tona, za stari rod. Za 2019. USDA je već optimistično i predviđa proizvodnju od 33 miliona tona, što bi bio drugi po veličini rod poslije 2018. (35,8 miliona tona).

Afrička svinjska kuga je znatno uticala na potražnju soje

Proizvođači soje se suočavaju sa novom realnošću na globalnom tržištu. Neizvjesni izgledi trgovine i afrička svinjska kuga su znatno uticali na globalnu potražnju, naročito u Kini, a time i na pad cijene u odnosu na prethodni mjesec. Dodatno, povoljno vrijeme za američku sjetvu i južnoamerička žetva, dodati na skoro rekordne američke zalihe drugu uzastopnu godinu vodit će do veće ponude i takođe će doprinjeti pritisku na cijene.

Globalna proizvodnja ječma se prognozira da će da raste na najviši nivo od 2008/09. podstaknuta od strane Kanade, EU, Rusije i Ukrajine.

Naravno, sve ove gore navedene procjene treba uzeti sa rezervom, naročito za jare kulture, koje su ili u početnom stadijumu razvoja ili u nekim dijelovima ključnih zemalja nisu ni posijani.
U Chicagu veće cijene pšenice, kukuruza i soje 

U Chicagu u odnosu na podatak iz prethodne nsedmice, pšenica (julski features) je poskupjela 8,76%, a kukuruz (julski features) je poskupio 7,31%. Uporne kiše u SAD znatno usporavaju sjetvu kukuruza i poslije 15. maja to se može odraziti i na prinose, što je dovelo do rasta cijena.

U Chicagu u odnosu na podatak iz prethodne sedmice, soja (julski features) je poskupjela 3,32%, a sojina sačma (julski features) je poskupjela 4,43%. Kiše koje se nastavljaju u SAD bi mogle da utiču i na sjetvu soje i to je uticalo na kretanje cijena.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne sedmice, pšenica (septembarski features) je poskupjela 2,06%, a kukuruz je pojeftinio 1,06%.

Evropske cijene su pratile kretanje cijena u Chicagu.


Tagovi

Maj Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Tržište žitarica


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Treba li "pritisnuti" vlasnike poljoprivrednog zemljišta da ga obrađuju ili daju u zakup?

178


Glasova: 104

Da, apsolutno! 58,4%

Glasova: 45

Ne, njihova zemlja, neka rade šta hoće 25,3%

Glasova: 13

Ja ne dam, neka propadne 7,3%

Glasova: 16

Ne tiče me se, ali mene niko ne bi mogao natjerati 9,0%

Pregled ankete

Pregled ankete