Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 08.09.2018. 16:00

Septembar - mjesec značajnih radova

Septembar je mjesec radova kako u ratarstvu, tako u voćnjaku, povrtnjaku, pčelinjaku, ali i u cvjetnom vrtu.

Foto: Wavebreak Media Ltd/Bigstockphoto
  • 1.240
  • 114
  • 0

Prema trenutnim najavama meteorologa, predstoji nam bablje ljeto - najavljuju se i visoke temperature tokom dobrog dijela jeseni. Ovakve vremenske prilike mogu se loše odraziti na biljke i poljoprivredu, posebno ako ne bude bilo padalina.

Ratari imaju pune ruke posla, nastavlja se sjetva dateline, trava i uljane repice. Prva polovina mjeseca rezervirana je za jesensko oranje zemljišta koje je namijenjeno za proljetnu sjetvu. Počinje berba ranih hibrida kukuruza i soje, vrše se pripreme za ozime usjeve: raž, zob, pšenicu i ječam.

Radovi u voćnjaku

U voćnjaku se ubiru plodovi oko kojih su se voćari trudili tokom cijele godine. Počinje berba zimskih sorti jabuke i kruške, šljive, oraha, lješnjaka, badema, pitomog kestena. Početkom mjeseca se završava kalemljenje voćki okuliranjem na spavajući pupoljak. Trebalo bi obratiti pažnju na zasade krušaka, jer postoji mogućnost pojave kruškinog cvjetojeda, čije se posljedice primjećuju tek u proljeće, zato se preporučuje prskanje jednom krajem mjeseca, ali tek kada se oberu plodovi.

Kupina - đubrenje i priprema izdanaka za iduću sezonu

Ukoliko planirate podizanje novih zasada voćnjaka, sada je pravo vrijeme za osnovno đubrenje i pripremu zemljišta. Idealno je vrijeme za rezidbu izdanaka koji su donijeli rod kod ranih sorti kupine (ili maline ukoliko niste uradili), i zaštitu ostavljenih izdanaka za rod u narednoj godini (samo sorti čija je berba završena).

Radovi u vinogradu - počinje berba

Ljubitelji grožđa i vina imaju pune ruke posla, jer dozrijevaju stolne sorte vinove loze. Pošto ne dolazi do sazrijevanja u isto vrijeme i berba se provodi u nekoliko navrata. Trebalo bi brati isključivo zrele i zdrave grozdove i to kada je zrelo najmanje 30% roda.

Pored berbe grožđa pravo je vrijeme pripreme za jesensku sadnju vinove loze. Klimatsko-geografski uvjeti kod nas pogoduju jesenskoj sadnji, prije nego proljetnoj. Zemljište se nakon obrade đubri stajskim đubrivom i mineralnim đubrivima. Kada su u pitanju podloge kod kalemljenih loza, preopruke su da se posavjetujete sa vrsnim stručnjacima po tom pitanju.

Povrtnjaci - prave oaze plodova

Počinje berba povrtarskih kultura i njihova priprema za zimnicu. Bere se boranija, kornišon, paradajz, paprika, bundeva. Vadi se krompir. Nakon berbe u povrtnjaku neophodno je ukloniti preostale biljne ostatke koji se mogu usitniti i kompostirati - odličan materijal za malčiranje ili prekrivanje gredica.

Sadnja luka

Odlično je vrijeme za njegu rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji. Takođe, preporučuje se sjetva rotkve, špinata i salate na 7-10 dana. Biljke u bašti je neophodno zaštititi od ranih mrazeva, čija pojava je primjetna u ovom periodu godine.

Njega travnjaka i cvijeća 

Lijepi dani pogoduju razmnožavanju trajnica (višegodišnje zeljaste ukrasne biljke), sređivanju sezonskog cvijeća i popravljanju travnjaka. Travnjake kositi redovno, ukoliko podloga bude vlažna odložiti košenje, a oštrica bi se na kosačicama trebala podesiti niže. Vrijeme je odlično za sadnju listopadnog drveća, žbunja i žive ograde, kao i četinara.

Cvijeće pripremiti za sobne temperature

Period je pogodan za vađenje lukovica gladiola, pregledati ih i spremiti u skladište na suho i hladno mjesto. Pelargonija se može razmnožavati reznicama. Vrijeme je za unošenje sobnih biljaka koje su bile na balkonu i u vrtu tokom prethodnih mjeseci. Prije toga je veoma važno da se biljke prilagode sobnoj temperaturi, tako što će se prvo unijeti u nus-prostoriju npr. trijem, kako bi se lakše prilagodile nastalim temperaturama.

Radovi na pčelinjaku

Medne nastavke, ukoliko su ostali na košnicama, trebalo bi skinuti i skloniti u skladišta. Ukoliko neka društva nemaju dovoljno hrane, prihraniti, a u šećerni sirup se preporučuje dodavanje meda. Pri pregledu košnice obratiti pažnju da li je leglo zdravo.

Tretman protiv varoe provesti što je prije moguće. Osigurati dovoljno vode u pčelinjaku i postaviti lovilice za ose i stršljene. U skladištima pregledati medne nastavke, napraviti selekciju okvira.


Povezana biljna vrsta

Pelargonija

Pelargonija

Engleski naziv: Geraniums | Latinski naziv: Pelargonium

Pelargonija Više [+]

Tagovi

Septembar Radovi Voćnjak Povrtnjak Bašta Pelargonija


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.