Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Detalji sastanka
  • 29.05.2024. 15:00

Semberski poljoprivrednici "cinkarili" ministra pred Dodikom: "Više puta je slagao"

Dinamično je bilo na današnjem sastanku poljoprivrednika sa Dodikom i Minićem. Ko je bio iznenađen, a ko se crvenio?

Foto: AK grafika
  • 605
  • 90
  • 0

Nakon što je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopćilo da će do petka, 31. maja, biti isplaćeno 16 miliona maraka, odnosno dio poticaja za kapitalne investicije iz prošle godine, oglasili su se i poljoprivrednici iz Semberije.

"Nismo zadovoljni"

Prema riječima čelnika Udruženja "Sela Semberije i Majevice", Save Bakajlića, prije sastanka sa ministrom Savom Minićem, poljoprivrednici su se sastali sa predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom, a prisutan je bio i resorni ministar. Bila je to, kako kaže, idealna prilika da upoznaju Dodika o Minićevom (ne)radu i ukupnom dugovanju za kapitalne investicije u iznosu od 61 milion maraka.

"Predsjednik Republike Srpske uopće nije bio obaviješten da se toliko duguje, barem je tako rekao pred ministrom koji se malo i crvenio pred nama svima. Ja sam rekao na sastanku da nismo zadovoljni, ide nam pšenica, dva miliona duguju za afričku kugu, a godina je prošla kako su svinje eutanazirane. Samo su tri premije za mlijeko dali, Ministarstvo je u kolapsu i mislimo da ovaj ministar treba da podnese ostavku", rekao je Bakajlić.

Istakao je kako je to stav Udruženja kojim predsjedava te najavio da će sutra navečer imati sastanak na kojem će odlučiti hoće li izaći na ulice ili će se složiti sa danas iznesenim prijedlozima za isplatu.

"Mi nismo zadovoljni ovom dinamikom koju je predsjednik iznio. Vidi se da čovjek nije bio upućen ili se pravi da ništa nije znao", dodao je Bakajlić te naveo kako su im na sastanku priznali da nemaju sredstva za kompletnu isplatu jer Republici Srpskoj u julu dospijeva "rata nekog kredita od 300 miliona maraka".

Dodik ih pozvao na svoje imanje

Prepričavajući detalje današnjeg sastanka, Bakajlić navodi kako je i ministar "priznao da su ‘zakrvili’ u Semberiji".

"Pred Dodikom je rekao da je malo falilo da do noževa dođe. Predsjednik je rekao da se iznenadio što se toliko duguje poljoprivrednim proizvođačima i da ne smijemo biti oštećeni", dodaje. 

Kaže i kako ih je Dodik pozvao 20. avgusta na svoje imanje u Bakince, ali da oni iz Semberije neće prihvatiti poziv. "Ne daj Bože", kaže naš sagovornik i dodaje da im je ministar dao brojna lažna obećanja, a samo isplatu kapitalnih investicija je obećavao "do Nove godine, pa do februara, pa do aprila i evo do juna."

Kako smo već objavili, prva isplata dugovanja je zapravo 40 posto od dijela kapitalnih investicija koje se odnose na nabavku traktora i priključnu poljoprivrednu mehanizaciju. Njome će biti obuhvaćeno više od 3.000 korisnika. Naredna tranša na ovom planu trebala bi da iznosi 14 miliona KM i da bude isplaćena do 15. juna, te ostatak do kraja avgusta.

Naslovna fotografija: Karolina Rastija/Facbeook/MPŠVRS/Savo Bakajlić/Armin Durgut/PIXSELL


Tagovi

Poljoprivrednici Sastanak Kapitalne investicije Savo Bakajlić Savo Minić Milorad Dodik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.