Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nabavka mehanizacije
  • 29.05.2024. 13:30

Kreće isplata lanjskih poticaja za kapitalne investicije u RS, Arsenić pojasnio dinamiku

Prva tranša od 16 miliona KM do petka, drugi dio do polovine juna, a ostatak?

Foto: MPŠV RS
  • 373
  • 72
  • 0

Do kraja ove radne sedmice, odnosno do petka, 31. maja, poljoprivrednicima u Republici Srpskoj će biti isplaćeno 16 miliona maraka po osnovu poticaja za kapitalne investicije. Kako je saopćeno iz resornog ministarstva, nakon sastanka ministra Save Minića sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, proizvođači su tražili hitnu uplatu 40 posto sredstava za kapitalne investicije i to za traktore i priključke.

Preciznije rečeno, riječ je o 40 posto od dijela kapitalnih investicija koje se odnose na nabavku traktora i priključnu poljoprivrednu mehanizaciju, a ovom isplatom će biti obuhvaćeno više od 3.000 korisnika.

Druga isplata u junu

Kako je za Agroklub pojasnio Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – Mljekara RS, taj zahtjev je proizašao iz želje da što više poljoprivrednika uključe u program nabavke mađarske mehanizacije, odnosno kako bi mogli uplatiti obaveze po osnovu 30 posto učešća.

Sastanak poljoprivrednika s ministrom Minićem

"Suština je da se traži međusobno razumijevanje. Konkretno je rečeno da će u naredna tri dana isplatiti 16 miliona maraka, a onda još 14 do 15 miliona maraka do polovine šestog mjeseca", rekao je Arsenić.

Tek polovina dugovanja

To bi, kako pojašnjava, bila otprilike polovina dugovanja novčanih podrški za kapitalne investicije od prošle godine. Do sada je tek jedan manji iznos isplaćen.

"Ostatak će biti realiziran tek u sedmom i osmom mjesecu", dodao je Arsenić, kazavši i da je djelimično zadovoljan cijeneći opću situaciju, ali i kako nemaju drugog izbora.

Inače, predstavnici poljoprivrednih udruženja danas su se sastali i sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.


Tagovi

Kapitalne investicije Isplata poticaja Savo Minić Milorad Arsenić Milorad Dodik Nabavka mehanizacije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez