Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 18.05.2022. 13:30

Šef UN-a otkriva pregovore o izvozu ukrajinskih žitarica te ruskog i bjeloruskog gnojiva?

Nakon što je krajem prošlog mjeseca posjetio Moskvu i Kijev, António Guterres je rekao kako je odlučan pomoći da se poljoprivredna proizvodnja Ukrajine, ali i proizvodnje hrane i gnojiva u Rusiji i Bjelorusiji uprkos ratu vrati na svjetska tržišta

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 100
  • 18
  • 0

Sjedinjene Američke Države podupiru napore generalnog sekretara UN-a Antónia Guterresa da se ukrajinske žitarice vrate na međunarodno tržište, rekla je za medije američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, Linda Thomas-Greenfield

"Razgovarao je s nama o svojim planovima i razgovorima s Ukrajincima i Rusima o ovom pitanju", rekla, ali nije otrkila detalje. 

Naime, nakon što je krajem prošlog mjeseca posjetio Moskvu i Kijev, Guterres je rekao kako je odlučan pomoći da se poljoprivredna proizvodnja Ukrajine, ali i proizvodnje hrane i gnojiva u Rusiji i Bjelorusiji uprkos ratu vrati na svjetska tržišta. 

Danas sastanak

Danas (srijeda) se u UN-u održava ministarski sastanak o sigurnosti hrane i pozivu na akciju. Očekuje se da će Guterres na njemu javno reći da je u pregovorima s Rusijom, Ukrajinom, ali i Turskom, Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Wall Street Journal je ranije izvjestio kako je šef UN-a od Rusije zatražio da dopusti isporuku dijela ukrajinskih žitarica u zamjenu za poteze koji će pomoći da se olakša ruski i bjeloruski izvoz potaše (kalijevog gnojiva) koja je vrlo važna za te dvije zemlje. 

Prošle godine su one pokrivale više od 40 posto svjetskog izvoza potaše koja je jedno od tri krucijalna hranjiva sastojka koja se koriste za povećanje prinosa.

Spriječiti globalnu krizu

Ovaj je mjesec UN-ova Agencija za hranu (FAO) objavila da je u Ukrajini ostalo skoro 25 miliona tona žitarica koje zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih crnomorskih luka ne mogu napustiti ovu zemlju. Pozvali su na otvaranje ukrajinskih luka kako bi uskladištena hrana našla put prema svijetu prije nego što globalna kriza gladi izmakne kontroli.

Gotovo 25 miliona tona žitarica zaglavilo u Ukrajini, a glad kuca na vrata

Analiza WFP-a pokazala je da se 276 miliona ljudi širom svijeta već suočilo s akutnom glađu početkom 2022. godine, a očekuje se da će se taj broj povećati za 47 miliona ljudi. Posebno je ugrožena podsaharska Afrika.


Tagovi

António Guterres Rusija Ukrajina Hrana Pregovori


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.