Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodostaj Save
  • 16.12.2017. 20:16

Sava poplavila oranice oko Gradiške, sada stagnira

Jutros se Sava izlila u nebranjenom dijelu od Orahovice do Orubice, poplavivši većinu oranica. Rječice Jablanica i Lubina zaplavile su nekoliko domaćinstava. Poplavljeno je na desetine podruma u gradu.

Foto: Boško Grgić
  • 1.097
  • 78
  • 0

Obilne padavine i topljenje snijega uzrokovali naglo povećanje vodostaja Save. U 19 sati vodostaj Save kod Gradiške je bio 670 cm i na pomolu je stagnacija.

"Jutros se Sava izlila u nebranjenom dijelu od Orahove do Orubice, poplavivši većinu oranica. Rječice Jablanica i Lubina zaplavile su nekoliko domaćinstava. Poplavljeno je na desetine podruma u gradu", večeras nam je javio naš autor Boško Grgić čija je kuća u Bok Jankovcu poplavljena s tri strane.

Zapuštena kanalska mreža

Kaže kako je problem kanalska mreža koja je zarasla i zapuštena.

"To je onaj kanal iz koga smo ja i supruga izvukli 100 kolica humusa i očistili ga", kaže naš vrijedni Boško koji je očito usamljen u ovakvim aktivnostima.

Oranice pod vodom

Osim nebranjenog, Sava se izlila i u branjenom dijelu. Uglavnom zbog nefunkcionalne mreže i lošeg stanja crpnih pumpi, voda se izlila iz kanala, potopila oranice i na pojedinim mjestima prišla stambenim objektima.

Očekivalo se i 730 cm

Bližilo se kritičnim centimetrima

"Crpne pumpe kojima gazduje JP 'Vode Srpske' u Dolini rade nepotpunim kapacitetom, pa je stanje kritično i u branjenom dijelu. Sava je rasla iz sata u sat, pa se očekivalo da će dostići nivo od 730 cm, kada se u Gradišci uvode redovne mjere odbrane od poplava", kaže Boško koji je, vjerujemo kao i ostali, odahnuo jer Sava trenutno ipak stagnira.

Na hrvatskoj strani uvedeno je pripremno stanje u Mlaki, Staroj Gradišci, Slavonskom Mačkovcu, Davoru i Slavonskom Kobašu.

Ekipe Civilne zaštite iz Gradiške posebno su na terenu pratile stanje u Orubici, gdje živi desetak porodica, a tokom visokih vodostaja do njih je moguće doći jedino čamcem.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda sutra se u prijepodnevnim satima očekuje kiša u svim dijelovima BiH, a prestanak padavina predviđen je za popodne.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Vodostaj Save Poplavljene oranice Boško Grgić JP Vode Srpske


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.