Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pozitivan odgovor
  • 02.08.2022. 13:30

Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz BiH

U narednom periodu, Ured za veterinarstvo BiH će od ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz

Foto: Bigstockphoto/fotoatelie
  • 153
  • 90
  • 0

Saudijska Arabija je prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz Bosne i Hercegovine, potvrdio je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. On je naveo kako je pozitivan odgovor saudijske strane stigao nakon što su institucije naše zemlje aktivno radile na ispunjavanju upitnika i uspješno okončale taj posao. 

U narednom periodu, prema riječima resornog ministra, Ured za veterinarstvo BiH će od ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz. Istakao je kako je prihvatanje upitnika iz BiH značajan korak ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa i piletine, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju.

"Važno je podsjetiti da nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika na saudijsko" pojasnio je ministar.

Od početka godine najviše uvezli mesa, a izvezli masnoća i ulja

Otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta. Košarac je napomenuo kako BiH ostaje privržena očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima razmjene domaćih proizvoda.

"Osim EU, naš prioritet su tržišta Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije, Kine, Saudijske Arabije, Izraela, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično", poručio je Košarac.


Tagovi

Meso Piletina Izvoz Saudijska Arabija Med Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.