• Modernizacija poljoprivrede
  • 15.01.2020. 12:00

Satelit će pratiti zdravstveno stanje usjeva u RS

Pomoću multispektralne kamere može se izvršiti analiza zdravstvenog stanja usjeva i identifikovati problematične dijelove parcela na kojima je potrebno povesti računa o ishrani, đubrenju ili navodnjavanju, pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Foto: Pixabay/hbieser
  • 93
  • 12
  • 1

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su u fazi dogovaranja uvođenja u korištenje sistema za primjenu satelitskih produkata u poljoprivredi. On bi trebao omogućiti identifikaciju usjeva na teritoriji RS kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja u realnom vremenu, pišu Nezavisne

Planiranje agrarnih mjera i agrotehničkih operacija

"Ova informacija se koristi kako u planiranju agrarnih mjera, tako i u planiranju agrotehničkih operacija kao što su navodnjavanje, đubrenje i zaštita poljoprivrednih kultura", kažu u Ministarstvu i navode da već posjeduju dron koji se koristi u praksi, a uz pomoć njega su u mogućnosti da urade 3D modelovanje terena.

"Pomoću multispektralne kamere u mogućnosti smo da izvršimo analizu zdravstvenog stanja usjeva i da identifikujemo problematične dijelove parcela na kojima je potrebno povesti računa o ishrani, đubrenju ili navodnjavanju", pojasnili su u Ministarstvu koje je pokrenulo i CARPO sistem, a sa ciljem modernizovanja poljoprivrede. 

Manje pesticida i manje troškova u RS sa besplatnom Carpo aplikacijom

Kažu kako CARPO trenutno koristi 180 registrovanih korisnika, a trenutno su u fazi prebacivanja tog sistema na novi server. "Iz kontakata s uzgajivačima znamo da oni trenutno koriste podatke sa stanica, ali se radi o vremenskim parametrima. Korištenje rezultata prognoznih modela za bolesti i štetočine zasad koriste uglavnom poljoprivredni inženjeri i savjetodavci", pojasnili su u Ministarstvu, te dodali da je plan da se u narednom periodu i poljoprivredni uzgajivači obuče za korištenje ovih modela.

Izvršena detaljna provjera modela za sivu trulež maline

U 2019. je sistem pratio vremenske parametre s 50 meteroloških stanica i dobijene podatke besplatno plasirao korisnicima. Tako je izvršena detaljna provjera modela za sivu trulež maline, a u sklopu master rada Mišaele Vakić, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Banjaluke. "Izvršeno je takođe redovno praćenje funkcionisanja ostalih modela za bolesti i štetočine od strane savjetodavaca resora", dodali su u Ministarstvu i napomenuli da modeli zasad daju zadovoljavajući rezultat.

U 2020. godini glavni zadatak CARPO sistema bit će obezbjeđivanje redovnih preporuka za poljoprivredne uzgajivače putem mobilne aplikacije. "Takođe, 'Protivgradna preventiva Republike Srpske' izvršila je instalaciju novih meteoroloških stanica na terenu i plan je da se i ove stanice dodaju u CARPO sistem u toku tekuće sezone, tako da bi broj stanica porastao na 60", zaključili su u Ministarstvu.


Tagovi

Modernizacija poljoprivrede Satelit Agrarne mjere Agrotehničke operacije Carpo sistem


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.