Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šakal
  • 17.03.2020. 15:00

Šakal u Sloveniji postaje lovna vrsta

Slovenačka vlada odlučila je da šakali neće više biti na popisu zaštićenih životinjskih vrsta, a država će nastale štete isplaćivati naredne tri godine.

Foto: JumpStory
  • 175
  • 8
  • 0

Nakon nekoliko godina praćenja, vlada Slovenije odlučila je da šakali više neće biti na popisu zaštićenih životinjskih vrsta, a zbog veike brojnosti i štetnog uticaja na sitnu divljač, poput fazana, prepelica, divljeg zeca i sl., kao i velikih šteta koje su učinili tamošnjim stočarima. 

Šakali u Sloveniju dolaze iz Hrvatske i Mađarske

Između 2014. i 2016. godine u Sloveniji je zabilježeno 12 napada na domaće životinje, a u 2017. njih 49, što znači da se njihova brojnost na teritoriji povećala. Šakal se proširio u svim slovenačkim regijama, posebno na kraškom području na zapadu zemlje, na staništu u kojem je populacija vukova znatno smanjena. Lovci koji prate situaciju su zaključili da se ove divlje životinje razmnožavaju i dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske i Mađarske.

Prema trenutnim procjenama, u Sloveniji već postoji oko 400 šakala. Prvi put su se tamo pojavili 1953. godine, a dugo nisu primjećivani na toj teritoriji sve do 80-ih godina. Naime, njihova populacija se povećala 2008. godine i od tada stalno raste pa Slovenci vjeruju da otvoreni lov neće ugroziti tu vrstu za čiji je odstrijel do sada država određivala godišnje kvote.

Država će isplaćivati štete naredne tri godine

Za štete koje su nanesene stočarima, država bi trebala isplaćivati naknadu, kako stoji u prijedlogu zakona koji je donijela slovenačka vlada, a zakon bi trebao stupiti na snagu 1. maja. Država planira isplaćivati štete naredne tri godine.

Jedini neprijatelji ove divljači, osim vukova, bili su vozači motornih vozila, a kako pišu slovenskenovice od 2010. do 2018. stradalo je 34 šakala tokom prelaska ceste.

Postaju lovna vrsta bez lovostaja

Lovački savez Slovenije u strahu zbog gubitka stoke i istrebljenja sitne divljači, zatražio je da se šakali, čija se brojnost naglo povećala od 2014. godine do danas, bude lovna vrsta. U pregovoru lovačkog saveza i ministra zaštite okoliša Simona Zajca došlo je do dogovora o tome da će 1. maja početi lov na ove divlje životinje i to bez određenog lovostaja.

Iako nemaju ni ukusno meso ni cijenjeno krzno, lov na šakale predstavlja izazov jer se radi o izuzetno pažljivoj i lukavoj vrsti koju nije lako ustrijeliti.


Tagovi

Slovenija Šakal Lov na šakale Isplata šteta Štete od šakala Lovostaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]