Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 25.10.2017. 19:00

Sadit će povrće u Motikama i zaposliti 100 osoba

Osniva se poljoprivredna zadruga koja će u Banjoj Luci, u naselju Motike, proizvoditi jagodičasto voće, povrće i med.

Foto: Pixabay/valenciamarkyv
  • 1.215
  • 125
  • 0

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osniva poljoprivrednu zadrugu u okviru projekta "Urbana poljoprivreda". Zadruga će se baviti organskom proizvodnjom jagodičastog voća i povrća te meda. Planirano je zapošljavanje 100 osoba, a uzgoj povrća će se vršiti u gradu, po uzoru na evropske i svjetske metropole.

Planirana je proizvodnja malina, kupina, jagoda i plastenička proizvodnja povrća i pčelarstva. Plasman proizvedenih količina je osiguran ugovorom s hladnjačama. Ciljna populacija su mladi od 18 do 35 godina, navodi klix.

Projekt finansira Evropska unija, a implementira ga Međunarodna organizacija rada -ILO. Partnerske organizacije su Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Grad Banja Luka, Caritas Švicarske iz Sarajeva te nekoliko poljoprivrednih preduzeća.

Na oglednom dobru i vlastitom zemljištu

"Ovaj projekt predstavlja prvi program uvođenja komercijalne certificirane organske proizvodnje jagodičastog voća i povrća u RS-u. Projekt ima ekonomski i socijalni značaj jer je planirano da se 100 osoba skine sa Zavoda za zapošljavanje i registriraju se kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Blizu 20 korisnika će imati proizvodnju na oglednom dobru u Motikama, a 85 korisnika će imati proizvodnju na vlastitom zemljištu", navodi se u Zahtjevu za dodjelu prostorija koji je fakultet uputio Gradu Banja Luka.

Zadruga bi trebala biti smještena u zgradi u ulici Motike kod broja 439. Riječ je o prostoru od 126,89 metara kvadratnih po cijeni od 44,41 KM mjesečno. U ovim prostorijama bit će, između ostalog, smještene radionice za košnice i druge pčelarske proizvode, sortirnica i pakirnica te hladna soba za pripremni smještaj proizvoda do isporuke.

Ograničeno područje - velika količina organske hrane

Kako je saopćeno ranije s banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, osnovna karakteristika Urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu - koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika te jače veze među stanovnicima.

Tipičan način proizvodnje u urbanoj poljoprivredi je biointenzivna metoda kojom se na ograničenim površinama proizvode velike količine organske hrane.

London i Pariz kao primjer

U evropskim gradovima lokalne vlasti često podržavaju ovakve inicijative. Primjera radi, u Londonu je samo 2008. godine otvoreno blizu 1.500 lokacija za uzgajanje povrća, a u Parizu je 2013. pokrenuto petnaestak projekata urbane poljoprivrede jer je interes stanovnika da se bave ovom aktivnošću ogroman, kao i potražnja za tom vrstom hrane. Uzgoj se vrši čak i na krovovima zgrada.

Foto: Pixabay/valenciamarkyv69


Tagovi

Urbana poljoprivreda Banja Luka Motike Zapošljavanje u BiH Poljoprivredni fakultet Banja Luka Univerzitet Banja Luka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.