Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 18.11.2023. 15:00

Ruska pšenica preplavljuje tržišta i ruši globalne izvozne cijene?

Prema Ruskoj uniji žitarica, ruski izvoz pšenice dosegao je mjesečni rekord svih vremena od 5,8 miliona tona u septembru 2023.

Foto: Depositphotos/sandsun
  • 62
  • 30
  • 0

Ruska žetva pšenice bi mogla doseći 92,9 miliona tona, procjenjuje tamošnja logistička kompanija Rusagrotrans. Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 miliona tona, i to bez Krima, analitičari SovEcona 91,6 mil.t, a konsultantska kompanija IKAR 92 mil. t, a svi su ovi brojevi blizu rekordne brojke od 92 miliona tona, koliko su požnjeli prošle godine. 

Krajem pktobra tamošnje je ministarstvo poljoprivrede također značajno povećalo prognozu žetve žitarica 2023. na 140 mil. t, uključujući 93 mil. t. 

Pritisak na izvozne cijene 

Ono što je važnije za globalna tržišta, kako piše Agrarheute je to da se očekuje i veliki izvoz iz te zemlje, i to rekordnih 37,5 miliona tona pšenice, a zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ta ogromna količina vrši veliki pritisak na globalne izvozne cijene. Pritom veliki izvoznici poput Australije i Kanade imaju ove godine manji urod pa i slabiji izvozni potencijal. Ni Ukrajina, zbog logističkih problema nije u stanju ove godine izvesti toliko pšenice kao što je prošle, mada ima bolju žetvu. 

Ko najviše uvozi rusku pšenicu? 

Najveći uvoznici ruske pšenice, s oko 40 posto njenog izvoza, zadnjih su godina Egipat i Turska. Egipat je uvezao 80 posto svog žita iz Rusije, ali i Ukrajine. Turska ju prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Iran i Sirija također su veliki kupci.

Prema Ruskoj uniji žitarica, izvoz pšenice dosegao je mjesečni rekord svih vremena od 5,8 miliona tona u rujnu 2023. Ukupni izvoz u prvom tromjesečju sezone 2023./24. (započinje u julu ove i traje do kraja oktobra 2024.) bio je 59 posto veći nego u prethodnoj. 

U prva tri mjeseca tekuće tržišne godine Rusija je činila 28 posto svjetskog izvoza pšenice, u usporedbi s 21 posto prošle godine, potvrđuje Peter McMeekin, trgovac žitom i analitičar iz Australije. 


Tagovi

Ruska pšenica Izvoz pšenice Tržište pšenice Cijena pšenice Izvozne cijene Rusija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.