Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz
  • 29.08.2014. 10:30

Rusija zainteresirana za uvoz - BiH ne mari!

Iako je ruska strana pokazala interes za uvozom bosansko-hercegovačkog voća, u BiH se čine nezainteresirani za suradnju jer do sada nisu pronađeni proizvođači koji bi željeli svoje proizvode izvesti na rusko tržište

Foto: Depositphotos.com
  • 389
  • 48
  • 0

Potaknuta nedavnim ruskim restrikcijama na uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja EU, Kanade, SAD-a, Australije i Norveške, provedeno je istraživanje  tržišta čiji su rezultati pokazali da postoji itekakav interes ruskog tržišta za bosansko-hercegovačkom robom, prije svega voća i povrća. Kako sada stvari stoje, problem nastaje u nedostatku i proizvoda i interesa za nastupom na ruskom tržištu.

Ruski trgovački lanci žele bosansko-hercegovačke proizvode

Doznajemo da su ruski trgovački lanci pokušali naći dobavljače za jabuke, kruške, borovnice, ali i drugo voće i to u bilo kojim količinama, no nažalost, u BiH ih nisu uspjeli pronaći čak ni za 4 tone borovnica koliko je potraživao jedan trgovački lanac. "Ostvarena je komunikacija s najvećim ruskim trgovačkim lancima čije pojedinačne godišnje potražnje po artiklima uvelike premašuju čak i ukupnu proizvodnju u BiH. Do prije nekoliko dana proizvodi iz BiH nisu imali nikakve šanse da se pojave na njihovim policama. Danas, oni nas pozivaju da nešto izvezemo. Nažalost, izgleda da ozbiljnijeg izvoza neće biti", navodi se u istraživanju.

U čemu je problem?

Bosansko-hercegovački voćari često negoduju zbog stanja na tržištu, nemogućnosti plasmana i drugih problema koji prate ovaj sektor, a sada kada se pojavila ovako dobra prilika, nema nikoga da ju iskoristi. Pa u čemu je problem? Zašto voćari u BiH ne žele iskoristi povijesnu priliku koja im se pojavila ovako iznenada, dok ostale zemlje iz okruženja poput Srbije, ulažu enormne napore kako bi iz ove situacije izvukli maksimalan profit.

Jedan od problema svakako bi moglo biti nepovjerenje proizvođača u rusko tržište jer nisu spremni raditi bez punog avansa. Istovremeno, Rusi navodno nude djelomične avanse, što su odlični uvjeti ako ih usporedimo sa dosadašnjom praksom.

Trgovinska razmjena EU i Rusije teško će opet dostići ovaj nivo

Rusija je u ovom trenutku primorana okrenuti se drugim tržištima kao što su Kina i Južna Amerika, a uvoz iz zemalja Balkana osim strateškog interesa ima i prednost relativne geografske blizine. Koliko je važno potruditi se za nastup na ogromnom ruskom tržištu govorii i podatak da se vrijednost trgovinske razmjene EU i Rusije u segmentu zahvaćenom zabranom uvoza, procjenjuje na 20 milijardi KM. Uzimajući u obzir velike napore s ruske strane da se pronađu nova tržišta, teško je vjerovati da će se trgovinska razmjena EU i Rusije ikada više vratiti na ovu razinu.

Rusko tržište godišnje uveze voća i povrća u vrijednosti od 5,8 milijardi eura i bila bi velika šteta kada bosansko-hercegovački proizvodi ne bi u tom iznosu imali učešća koliko god je moguće više.

Foto: Depositphotos.com; gpointstudio


Tagovi

Ruske restrikcije Rusko tržište Trgovački lanci Voće Jabuke Kruške Borovnice Izvoz Ukupna proizvodnja BiH Povijesna prilika Zemlje iz okruženja Nepovjerenje proizvođača Kina Južna Amerika Zemlje Balkana

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...