Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza s gnojivima
  • 05.11.2021. 07:30

Rusija zabranjuje izvoz gnojiva, a američki poljoprivrednici traže alternative

Američka savezna država Iowa je jedna od svjetskih lidera kada je u pitanju proizvodnja kukuruza. No, trenutna situacija s gnojivima tjera tamošnje poljoprivrednike da ga zamijene sojom.

Foto: Depositphotoss/Leonid_Eremeychuk
  • 439
  • 60
  • 0

Rusija će ograničiti izvoz dušičnih i kompleksnih gnojiva koja sadrže ovaj element na šest mjeseci, izjavio je to ruski premijer Mikhail Mishustin.

Kako piše reuters kvota za izvoz dušičnih gnojiva bit će određena na 5,9 milijuna tona, a za kompleksna na 5,35 milijuna tona.

Mishustin je na sastanku Vlade kazao da je povećanje cijena prirodnog plina imalo negativan utjecaj na globalna tržišta. "To bi moglo dovesti do poskupljenja i nestašice dušičnih gnojiva u čijoj proizvodnji cijena plina zauzima značajan udio, a posljedično i povećanje cijene prehrambenih proizvoda", upozorio je naglasivši da radi toga Vlada uvodi privremeni embargo na izvoz.

Visoke cijene gnojiva pogodile su poljoprivrednike diljem svijeta. Američka savezna država Iowa je jedna od svjetskih lidera kada je u pitanju proizvodnja kukuruza. No, trenutna situacija tjera tamošnje poljoprivrednike na razmišljanje o isplativosti njihove glavne kulture.

Soja je manje zahtjevna prema hranivima

Tamošnja proizvodnja kukuruza uvelike ovisi o umjetnim gnojivima. No, trostruki rast njihove cijene u odnosu na 2020. ne ulijeva optimizam. Zbog Kine i Rusije koje su smanjile ili ograničile isporuke, ali i izazova u logistici američki poljoprivrednici nisu sigurni hoće li na tržištu imati dovoljno hraniva da bi se zadovoljila potražnja, prenosi agroxxi.

Gnojivo sve skuplje - čeka nas smanjenje proizvodnje?

"Zadruge su posrednici između poljoprivrednika i proizvođača gnojiva. One ga kupuju mjesecima unaprijed kako bi ga farmerima mogle isporučiti na vrijeme", objašnjava Dave Holm, njezin izvršni direktor u Iowi. Kako kaže, oni preuzimaju odgovornost, a trenutno se prije svega trude brinuti o postojećim klijentima. "Dakle, mogli bi odbiti prodaju novim klijentima koji do sada nisu poslovali s nama", napomenuo je. 

Međutim, ekonomist za poljoprivredu Chad Hart je istaknuo da će ograničena ponuda gnojiva utjecati na izbor kultura. "To povećava vjerojatnost da će farmeri dio površina kukuruza zamijeniti sojom kako bi pokušali izbjeći veće troškove proizvodnje, jer ona ne zahtijeva istu količinu gnojiva kao kukuruz" zaključio je.


Tagovi

Kriza Gnojiva Visoke cijene Embargo Rusija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete