Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 21.10.2016. 16:00

Rusija ukinula zabranu, kreće izvoz voća i povrća

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je ruska federalna fitosanitarna služba ukinula zabranu izvoza voća i povrća iz BiH.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 183
  • 9
  • 0

Ruska federalna fitosanitarna služba ukinula je zabranu izvoza voća i povrća iz BiH, saopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te dodao kako je jučer potpisan protokol i od ruske strane, nakon što ga je on potpisao prije desetak dana, prenosi faktor.ba.

"Znak je ovo da smo otklonili prepreke koje smo imali u protekla dva mjeseca i ovo je odlična vijest za sve proizvođače voća i povrća koji ponovo svoje proizvode mogu izvoziti u Rusiju", kazao je Šarović.

Kolika je šteta za proizvođače zasad nije poznato, no red je da BiH sada u skladu s novim pravilima i procedurama postupa i krene ponovo na rusko tržište, koje je jedno od većih izvoznih tržišta za BiH, zaključio je ministar.

Podsjećamo, ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" 4. augusta je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Ruska inspekcija potom je, od 17. do 20. augusta, obišla proizvođače i pogone u kojima se pohranjuje voće i povrće.

Foto: Pixabay/Couleur


Tagovi

Voće Povrće Izvoz Rusija Zabrana Mirko Šarović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]