Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralno gnojivo
  • 06.06.2022. 18:00

Rusija produžila kvote za izvoz azotnih i složenih mineralnih gnojiva

Proizvođači mogu izvesti oko 8,3 miliona tona azotnih i 5,9 miliona tona složenih gnojiva. Tu su i drug mjere za sprječavanje rasta cijena hrane

Foto: Depositphotos/angor1975
  • 85
  • 45
  • 0

Vlada Rusije produžila je kvote za izvoz mineralnih gnojiva do 31. decembra ove godine. Kako proizlazi iz objavljene rezolucije, proizvođači mogu izvesti oko 8,3 miliona tona azotnih i 5,9 miliona tona složenih gnojiva.

Ministarstvo industrije i trgovine te Ministarstvo poljoprivrede Rusije odgovorni su za raspodjelu količina među izvoznicima. Ograničenje ne utječe na izvoz u Južnu Osetiju, Abhaziju, Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk.

Odluka je donesena kako bi se spriječio nedostatak mineralnih gnojiva na domaćem tržištu kao i rast cijena hrane.

Rusija je ove kvote uvela još 1. decembra 2021., a vrijedile su za zemlje izvan EAEU-a. U početku su vrijedile do 31. maja 2022. godine. 

Ministar poljoprivrede, Dmitrij Patrušev, ranije je izjavio kako će one biti prolongirane, ako bude potrebno.

Također, u toj zemlji planiraju povećati proizvodnju mineralnih gnojiva ove godine. "To je izuzetno važno u sadašnjim uvjetima. Omogućit će nam da osiguramo kako domaće tržište, tako i da zadovoljimo kupce u inozemstvu", rekao je ministar, navodi ria.

Osim toga, ondje su na snazi mjere za suzbijanje rasta cijena mineralnih gnojiva, a potpredsjednica Vlade Victoria Abramchenko je predložila njihovo produženje do 31. maja 2023. Na sjednici Vladinog povjerenstva za agroindustriju i održivost, raspravljalo se i o pitanjima snabdijevanja poljoprivrednika poljomehanizacijom te razvoja ruralnih područja. 


Tagovi

Rusija Mineralna gnojiva Kvote Dmitrij Patrušev Cijena gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.