Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 25.05.2022. 14:00

Rusija otvara koridor za ukrajinske brodove, željeznicom isporučen i prvi kukuruz

U Rusiji su spremni osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, ali pozivaju na ukidanje sankcija na njihov izvoz

Foto: Depositphoto/MariBaben
  • 291
  • 36
  • 0

Rusija je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, prenosi Reuters. 

Ukinuti sankcije Rusiji

Dan ranije, on je pozvao na ukidanje sankcija nametnutih na ruski izvoz, rekavši da će to pomoći obnovi isporuke žitarica na svjetska tržišta.

Cijene za novu žetvu žitarica su više nego ikad?

"Ograničenja koja su nametnuta na ruski izvoz moraju biti ukinuta", poručio je dodajući da nije istina da one ne utječu na hranu i gnojiva, jer postoje problemi povezani s plaćanjem i osiguranjem takve isporuke, kao i oni povezani s pristupom ruskih brodova evropskim i drugim lukama, ali i obrnuto. "Dakle, ta pitanja treba rješavati na sveobuhvatan način", rekao je za Interfax.

Kukuruz preko Njemačke do Egipta

Jučer je prvi teret ukrajinskog kukuruza isporučen u njemačku luku odakle će dalje brodom biti prevezen u Egipat. Prevezao ga je češki CD Cargo, a riječ je o 1.800 tona kukuruza, objavio je je zdopravy.cz.  

Na ovaj se način želi osloboditi skladišta u Ukrajini, za primanje nove žetve i sprječavanja nestašice hrane u Africi i Aziji gdje se uvelike koriste ukrajinske žitarice. 

Treba osloboditi silose (Foto: Depositphotos/ALesik)

"Ovo vidimo kao pomoć i, u isto vrijeme, poslovnu priliku", rekao je predsjednik uprave CD Carga Tomas Toth. Ukrajina trenutno ne može izvoziti robu uobičajenim putem preko crnomorskih luka. "Nova žetva je sve bliža, a silosi u Ukrajini su još uvijek puni pa treba željeznicom dopremiti barem dio zaliha širom Evrope", rekao je dodajući da se pregovara o transportnim alternativama. 

"Rješavaju se razne rute i koridori. Trenutno uglavnom kroz poljske i njemačke luke ili pak južnim rutama kroz luke u Jadranskom moru", dodao je.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Rusija Koridor za hranu Nestašica Sankcije Nova žetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.