Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 18.03.2022. 16:00

Rusija najavljuje povećanje proizvodnje žitarica, povrća, stoke i živine

Rusi su povećali zasijane površine pod raznim kulturama, a povećavaju stočarksu proizvodnju i akvakulturu

Foto: Depositphoto/znm666
  • 108
  • 43
  • 0

Ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev je tokom sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa Kabinetom ministara dao izjavu o očekivanim prinosima ovogodišnje poljoprivredne sezone, objavio je Agroxxi.

"Očekujemo da će žetva žitarica biti oko 123 miliona tona, uljarica 22,6, šećerne repe 41,5, krompira u organizovanom sektoru 6,8 miliona tona, a povrća na otvorenom 5,2 miliona tona", rekao je Patrušev.

Zasijat će više od 80 miliona ha

Istakao je da je ozimim kulturama zasijano 19 miliona hektara, od kojih je više od 96 odsto u dobrom i zadovoljavajućem stanju, boljem u odnosu na prijašnju godinu i iznad dugogodišnjeg prosjeka.

Planiraju proizvesti 22,6 mil. t uljarica (Foto: Depositphoto/AlexKosev)

Proljetna sjetva obavljena je na površini većoj od 200 hiljada hektara. Dodao je da su ukupne zasijane površine u 2022. godini planirane na 81,3 miliona hektara, što je skoro milion hektara više nego godinu dana ranije. U to su ubrojani povećani usjevi žitarica, mahunarki, uljarica, šećerne repe, krompira i povrća na otvorenom polju.

Povećanje proizvodnje stoke i živine

Prema preliminarnim prognozama, proizvodnja stoke i živine u Rusiji 2022. godine iznosiće oko 16 miliona tona, mlijeka 32,5 miliona tona što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Patrušev je dodao da prognoza za proizvodnju vodenih bioloških resursa za 2022. premašuje 5,1 milion tona, a akvakulture oko 387 hiljada tona.

Podsjetio je da rusko Ministarstvo poljoprivrede planira da 2022. godine izvrši intervencije nabavke žitarica i šećera. Ranije je saopšteno da je planirano stvaranje zalihe interventnog fonda za žitarice u Rusiji u iznosu od 3 miliona tona i rezerve šećera - 250 hiljada tona. Otkup bi se mogao obaviti tokom 2022/23. godine.


Tagovi

Rusija Žitarice Uljarice Hrana Poljoprivredni proizvodi Prognoza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]