Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dogovor s Rusijom
  • 11.04.2024. 16:00

Rusi nama svinjetinu i meso peradi, a mi njima mliječne proizvode, ribu i kruške?

U Moskvi su održani pregovori s Ruskom službom za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Evo što se dogovaralo

Foto: rsmoscowoffice
  • 86
  • 9
  • 0

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor "Rosselkhoznadzor" je u Moskvi održala pregovore s Upravom za veterinu i Upravom za zaštitu bilja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine o pitanjima međusobne isporuke raznih vrsta poljoprivrednih proizvoda, objavljeno je na stranicama Rosselkhoznadzora. 

O kojim je proizvodima riječ? 

Na sastanku održanom prošle sedmice je dogovoreno da da će raditi na temi izvoza ruske svinjetine, mesa peradi i gotovih proizvoda te su od kolega iz BiH zatražili popis zahtjeva za izvoz ove vrste robe.

S druge strane, bosanskohercegovačka strana je istaknula interes za opskrbu ruskog tržišta mliječnim proizvodima, ribom i gotovim proizvodima. Izrazili su spremnost poslati popis aktualnih regulatornih zahtjeva Rusije i EAEU u vezi s navedenim proizvodima iz BiH radi provođenja inspekcija potencijalnih dobavljača.
 
Predstavnici odjela odredili su daljnje korake komunikacije, dogovorili da će u bliskoj budućnosti razmijeniti i koordinirati veterinarske potvrde, kao i pripremiti popis poduzeća koja ispunjavaju zahtjeve. Rusija i BiH dogovorile su se vratiti temi međusobne trgovine u okviru generalnog zasjedanja Svjetske organizacije za zdravlje životinja, koje će se održati krajem svibnja u Parizu.

Izvoz krušaka 

Također, Uprava za zaštitu bilja BiH pokrenula je pitanje obnove isporuka krušaka u Rusiju, koje su obustavljene nakon što je u robnim pošiljkama 2022. godine otkrivena karantenska štetočina - smeđa mramorasta stjenica. 

Predstavnici iz BiH kažu da su poduzeli potrebne mjere za uklanjanje štetnika te su pozvali ruske stručnjake da provjere poštivanje zahtjeva tijekom osobne posjete Bosni i Hercegovini. Strane su se dogovorile vratiti se na temu mogućeg obnavljanja izvoza bh. krušaka u Rusiju u okviru tehničkih konzultacija.


Tagovi

Izvoz u Rusiju Uvoz iz Rusije Izvoz krušaka Rosselkhoznadzor Sastanak Ruska svinjetina Meso peradi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.