Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen Nacrt
  • 02.06.2023. 10:30

RS mijenja regulativu o poljoprivrednim zadrugama

Preciznije su propisane odredbe izbora organa upravljanja i rukovođenja, čime se onemogućava istovremeno vršenje više funkcija u zadruzi od strane jednog lica.

Foto: Depositphotos/gpointstudio
  • 92
  • 32
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koji će dati mogućnost i stranim i domaćim fizičkim licima da budu zadrugari u RS.

Pored ostalog, omogućit će i ulaganja svježeg kapitala u poljoprivredni zadružni sektor, preciznije i jasnije definirati njihov status, omogućiti i druge oblike udruživanja u složene zadruge, te definirati raspodjelu ostvarenog profita poslovanjem.

Podjela zadruga

Predloženim rješenjima izvršena je podjela poljoprivrednih zadruga na opšte, specijalizovane i složene zadruge, a njeni osnivači, pored domaćih, mogu biti i strana fizička lica. Osnivači ne mogu biti članovi zajedničkog domaćinstva. 

Oni koji pristupe zadruzi poslije njenog osnivanja imaju jednak status kao i osnivači. Preciznije su propisane odredbe izbora organa upravljanja i rukovođenja, čime se onemogućava istovremeno vršenje više funkcija u zadruzi od strane jednog lica.

Potiče se poslovna aktivnost

Nacrtom zakona očekuje se pozitivan uticaj na poslovni ambijent, bolja organizacija zadruga i poslovnih aktivnosti zadružnog sektora, veća podrška malim poljoprivrednim proizvođačima, veće investiciono ulaganje u zadruge, veća dostupnost i korišćenje resursa i nepokretnosti koje su prenešene na jedinice lokalne samouprave. 

"Predloženim izmjenama i dopunama potiče se poslovna aktivnost zdravih zadruga, a time i efikasnije korišćenje budžetskih sredstava", naveli su iz Vlade RS.


Tagovi

Poljoprivredne zadruge Izmjene zakona Vlada RS Udruživanje poljoprivrednika Usvojen nacrt zakona


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.