Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 03.01.2018. 17:00

Roboti na poljima - budućnost EU poljoprivrede?

Za mnoge ljude poljoprivredna tehnologija počinje i završava traktorom, ali stvarnost je daleko od toga. I EU svojim projektima ukazuje na važnost dovođenja modernih tehnologija u poljoprivredu i ruralna područja.

Foto: ekkasit
  • 244
  • 25
  • 0

Za mnoge ljude poljoprivredna tehnologija počinje i završava traktorom, ali stvarnost je daleko od toga, a poljoprivredno-prehrambeni sektor jednako je kao i svaka druga struka u nastojanju da iskoristi prednosti koje moderna tehnologija može donijeti.

Praćenje prehrambenih proizvoda putem aplikacije, cloud aplikacije kako bi se olakšalo preciznu poljoprivrednu proizvodnju ili digitalni savjetnik za poljoprivredu za učinkovitu proizvodnju - to su samo neki od uzbudljivih kretanja na tom polju poljoprivrede, a istaknute su na summitu Agri Innovation 2017 u Portugalu, 11. i 12. oktobra 2017., piše Evropska komisija.

Precizna poljoprivreda pomaže promicanju održive poljoprivrede

Precizna poljoprivreda posebno je postala središte velikog dijela inovacija u ovom području, odgovor tehnologije na potrebu za proizvodnjom više s manje i na održiv način. U jednostavnim terminima, precizna poljoprivreda znači korištenje tehnologija kao što su satelitski sustavi pozicioniranja za poboljšanje proizvodnje, primjerice praćenjem usjeva i pružanjem podataka o tome kako najbolje postupati radi povećanja prinosa. Praćenje i analiza poljoprivrednih podataka zahvaljujući sustavima senzora također može poboljšati navodnjavanjem za dovoljnu potrošnju vode, čime se promiče održiva poljoprivreda.

Precizna poljoprivreda znači korištenje tehnologija kao što su satelitski sustavi pozicioniranja za poboljšanje proizvodnje.

Ali istraživanje nije ograničeno samo na satelite i senzore. Suvremeni svijet potaknut je podacima kao i bilo što drugo, a nedostatak raznovrsnih i kvalitetnih podataka o uzgoju potencijalna je zapreka inovaciji u ovom području. Zato je projekt Foodie financiran iz EU-a razvio cloud platformu i za prostorno i neprostorno poljoprivredne podatke, a cilj je ukloniti prepreke preciznoj poljoprivredi.

Tehnologije za staklenike i vinograde

Za većinu nas, misao o upotrebi robota potaknuta je bezbrojnim filmovima znanstvene fantastike, ali stvarnost je daleko više pozitivna. Iako postoji malo šanse da preuzmu svijet, roboti su već osmišljeni kako bi pomogli poljoprivrednicima u njihovom svakodnevnom radu, primjerice SWEEPER projekt koji financira EU razvija robot koji radi u vrućem i vlažnom okruženju staklenika gdje se proizvođači često bore za pronalaženje radnika koji mogu izdržati te uvjete.

I dok većina vještina poljoprivrednika proizlazi iz znanja kada je njegov urod spreman za berbu, to zahtijeva puno teškog rada, stalno provjeravajući usjeve i ručno provjeravajući njihovu spremnost. Upravo je ideja o upotrebi robota iza drugog projekta financiranog od strane EU-a, VINEROBOT, "bespilotnog terenskog vozila" opremljenog senzorima koji mogu prolaziti kroz vinograde testiranjem je li grožđe spremno za berbu.

Promicanje inovacija u poljoprivredi na svim razinama

Naravno, inovacije nisu samo sateliti i roboti, nego postoji i mnogo drugih načina na koje digitalne tehnologije pomažu da se jedna od najosnovnijih profesija čovječanstva razvije.

SWEEPER projekt koji financira EU razvija robot koji radi u vrućem i vlažnom okruženju staklenika gdje se proizvođači često bore za pronalaženje radnika koji mogu izdržati te uvjete.

Na primjer, jačanje znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima dio je prioriteta EU-a koji se spominje u programima ruralnog razvoja, a također ima visoku vrijednost Cork 2.0 deklaracije o budućnosti ruralnog razvoja koja nastoji osigurati da "ruralna gospodarstva, uključujući poljoprivrednike i šumare, svih vrsta i veličina [...] imaju pristup odgovarajućoj tehnologiji, najmodernijoj povezanosti, kao i novim upravljačkim alatima za postizanje ekonomskih, socijalnih i ekoloških pogodnosti "(točka 7. deklaracije). Uklanjanje prepreka za otvaranje mrežnih mogućnosti na digitalnom jedinstvenom tržištu također je jedan od deset prioriteta Evropske komisije za razdoblje od 2015. do 2019. godine.

Važnost dovođenja modernih tehnologija u poljoprivredu i ruralna područja naglašava činjenica da se jedno od pet Evropskih inovacijskih partnerstva razvilo kao najučinkovitiji način za ubrzanje razvoja istraživanja i inovacija u ključnim sektorima - posvećeno održivoj poljoprivredi (EIP-AGRI). Veliki broj inovativnih tvrtki u sektoru poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od kojih će mnoga biti predstavljena na Lisabonskom summitu za poljoprivredne inovacije, također je jasan pokazatelj da će, uz potporu EU, poljoprivredna gospodarstva i polja u budućnosti biti na vrlo različitom mjestu.

Foto: ekkasit919/bigstockphoto.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]