Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • TerraCalco 95
 • 04.09.2023. 10:30

Rješenje za kisela tla: Koje kalcijevo gnojivo odabrati?

Proizvod za poboljšanje kvaliteta kiselih zemljišta, kojeg farmeri u EU i SAD koriste četvrt vijeka, dostupan je i kod nas! Provjerili smo - u čemu je njegova posebnost?

Foto: Carmeuse
 • 1.955
 • 291
 • 1

Poznato je da na teritoriji balkanske regije dominiraju beskarbonatna zemljišta, izuzetno siromašna u pogledu sadržaja kalcija, kisela, sa niskim pH vrijednostima. Kao posljedica nedostatka kalcija, koji je četvrti po bitnosti u ishrani bilja, dolazi do narušavanja kako strukture zemljišta koje se sve više sabija (kalcijum je glavni element koji doprinosi njegovoj rastresitosti), tako isto do smanjenog usvajanja fosfora, kalija i azota.

Sve to za posljedicu ima pad prinosa, kod pojedinih kultura i više od 35 posto. Neke od njih, kao što je lucerna, uopšte ne mogu opstati na ovakvom tlu. Također, u kiselim zemljištima ograničen je razvoj mikroorganizama i drugih korisnih organizama koji doprinose procesima koji potiču razvoj korijena biljke. Podsjetimo da su glavni uzroci zakiseljavanja zemljišta:

 • intenzivna primjena mineralnih gnojiva,
 • iznošenje kalcija usjevima jer je on jedan od bitnih elemenata u ishrani biljke,
 • ispiranje kiselim kišama.

Ima li rješenja?

Na prirodno beskarbonatnim zemljištima neophodna je redovna primjena proizvoda koji sadrže pogodne forme kalcija. Ovaj element je potrebno redovno dodavati, ne samo na kiselim već i na svim onima koja pokazuju nizak nivo kalcijum karbonata (< 3% CaCO3) kako bi se ono očuvalo i obezbijedio izvor hraniva za biljke.

Istražujući ponudu na tržištu, među savremenim rješenjima pronašli smo proizvod TerraCalco 95® koji je razvila belgijska kompanija Carmeuse. On se u EU i SAD-u uspješno primjenjuje više od 25 godina, a od prije nekoliko godina, je počela njegova proizvodnja na teritoriji Balkana pa je proizvod sada dostupan i našim farmerima.

Kalcijumovo đubrivo na bazi kalcijum oksida

"Riječ je o kalcijumovom đubrivu na bazi kalcijum oksida - minimalno 92 posto, plus magnezijum oksid do 1,5 posto", kažu iz ove kompanije za Agroklub, pojasnivši kako je namijenjen za poboljšanje kvaliteta kiselih zemljišta, ali i kao izvor lako pristupačnog kalcija za ishranu bilja.

Kako navode, on utiče na unapređenje strukture zemljišta čineći zemljište rastresitim, poboljšava vodno vazdušni režim, iskoristivost primijenjenih gnojiva (NPK), ubrzava razgradnju žetvenih ostataka, dovodi do porast broja korisnih bakterija i drugih korisnih organizama i na kraju značajno utiče na povećanje prinosa i profita.

Brži rezultati

Na pitanje u čemu je prednost njegove upotrebe u odnosu na ostale proizvode slične namjene, ističu kako daje neuporedivo brže rezultate jer je vodotopiv, sa duplo manjim dozama jer je kalcij u lako pristupačnoj formi biljkama.

"Granuliran je i lako se rasipa na površinu zemljišta upotrebom ciklona za mineralnih gnojiva, a rezultati primjene se vide već tokom prve sezone nakon aplikacije što sa drugim proizvodima nije moguće", preciziraju iz Carmeusea.

Više je efekata primjene TerraCalco 95, a ističu sljedeće: 

1. Poboljšanje strukture zemljišta

Zemljište obogaćeno kalcijem postaje rastresito, ne sabija se, lako se obrađuje uz manji broj prohoda i značajno manju potrošnju goriva. Bolja struktura obezbjeđuje bolji vodno vazdušni režim, zemljište je dobro obezbijeđeno vazduhom u kišnom periodu i ne javljaju se vodoleži, a istovremeno duže zadržava vlagu u sušnom periodu čime smanjuje stres biljaka izazvan nedostatkom vlage.

U kratkom snimku možete pogledati i kako TerraCalco 95® utiče na strukturu zemljišta:

 

2. Potpuna iskoristivost primijenjenih hraniva

Fizička i hemijska svojstva zemljišta i pH vrijednost imaju značajan uticaj na iskoristivost primijenjenih gnojiva. Na kiselim, iskoristivost mineralnih gnojiva opada od 15 pa čak do 70 posto. Ovo je posebno izraženo kod fosfora koji u kiselom zemljištu prelazi u formu koja je nedostupna biljkama, a odmah iza su gubitci azota. Znajući koja je cijena hraniva nije teško izračunati koliki je to finansijski gubitak.

"Primjenom TerraCalco 95 smanjuje se rastvorljivost teških metala u zemljištu - gvožđe, olovo, bakar, cink, kadmijum, aluminijum, čime se istovremeno smanjuje njihov negativan efekat na biljke. Aluminijum, kadmijum, molibden su po usjeve izuzetno toksični elementi koji zaustavljaju razvoj korijena i time smanjuju sposobnost usvajanja vode i hranljivih elemenata, a oslobađaju se i postaju dostupni biljkama kada pH zemljišta padne ispod 5,5", naglašavaju iz belgijske kompanije.

Rečeno potkrepljuju fotografijom (ispod) na kojoj je prikazan uticaj toksičnosti aluminijuma na razvoj korijena:  

 Sa TerraCalco 95 pH5,5 (lijevo) i bez njegove primjene pH 4,0 (desno) 

Tako se primjenom ovog proizvoda, postiže:

 • bolje usvajanje hraniva - fosfora, azota i kalijuma,
 • bolji vodno-vazdušni režim
 • eliminacija teških metala i njihovog uticaj na biljke
 • povećanje kvaliteta i prinosa gajene kulture

3. Povećanje broja korisnih mikroorganizama u zemljištu

U kiseloj sredini onemogućen je razvoj bakterija i drugih organizama neophodnih za normalan razvoj korijena, kao i nesmetano usvajanje hranljivih materija. Na svim mahunarkama izostaje ili će biti smanjeno formiranje korijenskih kvržica. Kao posljedicu imamo smanjeno vezivanje azota i pad prinosa. Ovo dobro znaju svi proizvođači soje.

Povećanje broja mikroorganizama dovodi i do ubrzanja razgradnje žetvenih ostataka čime se zemljište prirodno obogaćuje hranljivim materijama.

Granuliran je i lako se rasipa na površinu zemljišta

"Korisni mikroorganizmi se spontano umnožavaju u zemljištu kada su pH vrijednosti neutralne. Tokom svog rasta i razmnožavanja u zemljište izbacuju jedinjenja koja su vrlo slična biljnim hormonima rasta što potiče razvoj korijena i korijenskih dlačica čime se povećava moć usvajanja biljke i potiče brži razvoj", kažu nam iz Carmeusea, pojašnjavajući zašto je kalcij toliko bitan i zašto je njihov proizvod idealno rješenje za navedene probleme.

Postignute rezultate i najnovija saznanja objavljeni su i na njihovoj web i Facebook stranici. 

Svim farmerima na raspolaganje su stavili svoje stručnjake koji su dostupni za više informacija i savjete kako, kada i u kojoj dozi primeniti proizvod u skladu sa vašim tipom zemljišta, kontakte možete pronaći - ovdje


Fotoprilog


Tagovi

Carmeuse TerraCalco 95 Kalcijum Đubrivo Ishrana bilja Razvoj korijena Kiselost zemljišta PH tla Vladimir Pantić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🍇🏀 Nego, šta košarkaš zna o lozi? Pa, rekli bismo mnogo! Barem kada je u pitanju naš #junaksela jer je uz nju rastao 🔻