Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 20.05.2018. 12:00

Rezidbeni ostaci kao neiskorišteni potnecijal za razvoj ruralnog prostora

Još uvijek su neslućeni potencijali različitih oblika i načina korištenja poljoprivrednih ostataka kao izvora sirovina u okviru bio-gospodarstva, izjavila je Marijana Petir, zastupnica u Evropskom parlamentu.

Foto: Bigstockphoto/Alinsa
  • 234
  • 16
  • 0

Zastupnica u Evropskom Parlamentu, Marijana Petir, zajedno s talijanskim zastupnikom Paolom De Castrom, ugostila je predstavnike Evropske komisije, kolege zastupnike i predstavnike poljoprivrednog i energetskog sektora kako bi svratila pozornost na neiskorišteni potencijal za razvoj ruralnog prostora kroz korištenje rezidbenih ostataka pri održavanju trajnih nasada. Radionicu su zastupnici organizirali u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom u suradnji s partnerima projekta "uP_running" i Energetskim institutom Hrvoje Požar, navodi se u priopćenju ureda zastupnice Petir. 

U današnjem vremenu, navela je Petir, u kojem Evropska unija donosi niz značajnih propisa važnih za budućnost Unije – poput novih energetsko-klimatskih paketa zakona ili paketa zakona uz kružno gospodarstvo – te započinje rad na novom višegodišnjem financijskom okviru i reformi Zajedničke poljoprivredne politike, ne bismo smjeli zaboraviti značenja istraživanja i razvoja pogotovo u poljoprivrednoj djelatnosti.

Program Horizon

"U upravo predstavljenom prijedlogu višegodišnjeg financijskog okvira, koji je nažalost predložio rezove proračuna za ZPP, s čime se mi naravno ne slažemo, ima jedna stavka koja je pozitivna", rekla je Petir. U svojoj želji za većom sinergijom različitih evropskih politika, Komisija je predložila da se u okviru nastavka programa Horizon u razdoblju nakon 2021. godine predvidi 10 milijardi eura koje bi trebale poduprijeti istraživanja i inovacije u proizvodnji hrane, poljoprivredi, ruralnom razvoju i bio-gospodarstvu. 

"Smatram kako su još uvijek neslućeni potencijali različitih oblika i načina korištenja poljoprivrednih ostataka kao izvora sirovina u okviru bio-gospodarstva. To su sve nove tehnologije i mogućnosti koje su nam već pred vratima. U suradnji znanosti i poljoprivrednika vidim mogućnost za 'otključavanje' tog potencijala uz pomoć nastavka provedbe programa Horizon", rekla je Petir i izrazila nadu da više neće biti diskriminacije u korištenju sredstava iz tog programa za nove države članice te da će nova istraživanja, projekti i spoznaje omogućiti hrvatskim poljoprivrednicima da što prije počnu koristiti nove tehnologije i najbolje prakse kao i njihovi evropski kolege. 

Smanjenje emisije stakleničkih plinova 

Zastupnik Paolo de Castro istaknuo je kako Evropska unija treba preuzeti vodeću ulogu u korištenju bioenergije posljednje generacije, jer to predstavlja preduvjet za učinkovito smanjenje emisija stakleničkih plinova. Zastupnik smatra kako bi u tom smislu trebali, kroz niz instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike, promicati brza, učinkovita i inovativna rješenja s ciljem konkretnog doprinosa energetskoj tranziciji, zaštiti okoliša, održivosti i gospodarskom razvoju svih ruralnih područja.

Uvodno je Jose Luis Espi, DG AGRI, održao prezentaciju o mogućnostima korištenja biomase unutar evropske Strategije za biogospodarstvo, projektima koji su u fazi implementacije te temama za novo istraživačko razdoblje kroz programe Obzor 2020 i EIP-AGRI. Rekao je da su inovacije i inovativni pristup poljoprivredi ključ razvoja ruralnog prostora EU te da u tom pogledu, inovacije manjih kapaciteta za decentraliziranu proizvodnju energije dobivaju novi značaj, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Evropski parlament Ruralni razvoj UP_running Rezidbeni ostaci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]