Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 03.04.2022. 15:00

Revolucija u uzgoju žitarica - Kina objavila "dokument broj 1"

Zbog geografskih uslova u ovoj zemlji nema dovoljno poljoprivrednih površina, zbog toga je u dokument broj 1 uveden poseban pravni status za obradivo zemljište kako bi ga zaštitili.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 137
  • 60
  • 0

Komunistička partija Kine je u februaru 2022. godine objavila "dokument broj 1" koji se bavi ruralnom regeneracijom, predstavlja prekretnicu za uzgoj žitarica u toj zemlji te daje konkretne pravce razvoja i njihov raspored.

Svojom su poljoprivrednom politikom obuhvatili revitalizaciju ruralnih područja, a imaju za cilj da postignu stabilizaciju i povećanje poljoprivredne proizvodnje, kontinuirano povećanje prihoda poljoprivrednika i osiguranje stabilnosti u svojim ruralnim područjima, navodi Farmer.

Ministarstvo poljoprivrede je u januaru izdalo administrativne propise u vezi s procjenom sigurnosti GMO u poljoprivredi i registracijom sorti glavnih usjeva. Sukob u Ukrajini je ubrzao implementaciju planiranih procesa regeneracije.

Prošle godine ukupna obrađena površina iznosila je 117. 631.500 ha, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2021. godine požnjeveno je 682,85 miliona tona žitarica, što je za 13,36 miliona tona više u odnosu na 2020. godinu. Ove godine očekuje se povećanje žetve za dva do tri posto na godišnjem nivou.

Zaštita obrađenog zemljišta

Zbog geografskih uslova u ovoj zemlji nema dovoljno poljoprivrednih površina, zbog toga je u ovaj dokument uveden poseban pravni status za obradivo zemljište kako bi ga zaštitili. Od ukupne površine od 120 miliona hektara status "trajno zaštićenog" dobilo je 96 miliona hektara i zabranjeno ga je koristiti u druge svrhe osim za poljoprivredu.

Ulaže se u navodnjavanje (Foto: Depositphotos/chasbrutlag)

Prioritet je dat melioraciji površina i planirano je izgraditi 26,68 miliona hektara efikasnih sistema za navodnjavanje. Vlada planira da se 2022. površine povećaju za 6,67 miliona hektara visokostandardnih obradivih površina, a do 2030. planira da stvori 80 miliona hektara kvalitetnog zemljišta.

Stabilno tržište

Ove godine kinesko tržište žitarica je relativno stabilno što je rezultat adekvatnih zaliha i uspješne žetve prošle godine. Kada se uporede isti periodi 2021. i 2022. godine, vidi se da je cijena pšenice porasla, ali je taj porast bio neznatan.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Dokument broj 1 ima za cilj da održi cijene na takvom nivou i poljoprivrednicima osigura profitabilnost u otkupu, ali da u isto vrijeme ne uzrokuje poremećaje troškova kod prerađivača. Vlada nije uvela regulisanje cijene već implementira mehanizam finansijske podrške, uključujući osiguranje usjeva, troškove sjetve, organizaciju otkupa, skladištenja i transporta. Fokus je i na primjeni informacionih i telekomunikacionih tehnologija, uključujući 5G, posebno u trgovanju na tržištu fjučersa.

Uvoz i potražnja

Prema podacima Opšte uprave carina GACC-a, nije bilo veće promjene u obimu uvoza. Stabilnost cijena pšenice, kukuruza i soje ukazuje na to da sukob u Ukrajini i stanje na svjetskom tržištu nemaju značajnog utjecaja na kinesko. Tačni podaci će biti dostupni u maju ove godine.

Činjenica je da ondje postoji stalna potreba za žitaricama jer nisu samodostatni. GACC je 23. februara ove godine dozvolio uvoz pšenice iz Rusije. Kakvo će stanje biti u narednom periodu moći će se ocijeniti tek ove jeseni, nakon žetve i analize podataka o uvozu. Struktura potražnje će se mijenjati ovisno o napretku u modernizaciji uzgoja stoke (uglavnom svinja i peradi) i očekivanjima potrošača.


Tagovi

Kina Tržište žitarica Održiva poljoprivreda Revolucija Dokument Očuvanje zemljišta Kineska poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete