Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 23.02.2023. 18:00

Rekord u Fendtu: Proizvedeno više traktora nego ikada

Nakon modernizacije proizvodni pogon u Marktoberdorfu postigao rekordnu proizvodnju.

Foto: Fendt
  • 116
  • 40
  • 0

U fabrici Fendt u Marktoberdorfu proslavljaju rekordne rezultate u proizvodnji traktora, izvještava Agrarheute. Otkako postoji ovaj brend, toliko traktora nikada nije napravljeno u jednoj godini.

Uspjeh je još značajniji kada se u obzir uzmu problemi s kojima su se svi proizvođači poljoprivrednih mašina suočavali u 2022., poput otežanih isporuka i uskih grla u dostupnosti dijelova.

Nema krize

Matična kompanija AGCO može se pohvaliti prodajom od 12,7 milijardi dolara i preko 5.000 novoregistrovanih Fendt traktora u Njemačkoj. Taj trend u 2022. pratio je pogon u Marktoberdorfu koji je proizveo 20.000 traktora, što je dugo bio njihov cilj.

Slavlje u Fendtu (Foto: Screenshot/YouTube)

Nakon dogradnje, ovo je jedna od najmodernijih tvornica u svijetu gdje se proizvode sve serije traktora Vario, dok se na lokaciji u Asbach-Bäumenheim izrađuju kabine.

"U 2022. godini mi u Fendtu smo postigli veliku prekretnicu, prvi put u našoj više od 90-godišnjoj historiji, napravili smo preko 20.000 traktora u jednoj godini", objavio je Christoph Gröblinghoff, direktor ove kompanije.

Izvoze širom svijeta

Budući da je Marktoberdorf jedini proizvodni pogon za Fendt traktore, osim onih na gusjenicama koji se proizvode u američkom Jacksonu, približna izvozna kvota može se lako izračunati iz podataka o registraciji u Njemačkoj. Lani je toj zemlji registrovano 5.319 novih Fendt traktora.

Sa ukupnom proizvodnjom od 20.000, oko 14.700 traktora ide na izvozna tržišta, što odgovara udjelu od oko 73 posto.

Svoj rezultat proslavili su i na YouTube:

 


Tagovi

Fendt Proizvodnja traktora Fendt traktori


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

53


Glasova: 22

Da 41,5%

Glasova: 22

Ne 41,5%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]