Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spoljotrgovinski promet
  • 08.02.2019. 15:00

Rekord: RS izvezla preko 3,5 milijarde KM u spoljnotrgovinskom prometu

Republika Srpska ima najveći obim spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama Evropske unije, koje u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu učestvuju sa 60,10% i države CEFTA-e koje učestvuju sa 19,07%.

Foto: Bigstockphoto/BodnarPhoto
  • 39
  • 5
  • 0

​​​​​​Vlada Republike Srpske usvojila je na 7. redovnoj sjednici, Informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske za period januar-decembar 2018. godine.

Nakon sjednice Vlade, pomoćnik ministra za trgovinu Dušanka Tegeltija je istakla da su u navedenom periodu pokazatelji potvrdili rast obima spoljnotrgovinskog prometa.

"Rekordna pokrivenost uvoza izvozom od 71,72%, rekordan izvoz od preko 3,5 milijarde KM, te dalji rast obima spoljnotrgovinskog prometa, koji je prvi put blizu 9 milijardi KM, pokazatelji su koji se izdvajaju u praćenju spoljnotrgovinskog prometa Republike Srpske za period januar-decembar 2018. godine", rekla je pomoćnica ministra trgovine, stoji u saopštenju na stranicama Vlade RS. 

Pomoćnica Tegeltija je navela da je Republika Srpska u 2018. godini ostvarila veoma pozitivne pokazatelje spoljnotrgovinske razmjene, naročito kada je izvoz i pokrivenost uvoza izvozom u pitanju, koji su najveći u posmatranih 12 godina.

Ona je istakla da je Republika Srpska u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu ostvarila: povećanje spoljnotrgovinskog prometa za 7,48%, povećanje uvoza za 7,39%, povećanje izvoza za 7,60%, te povećanje pokrivenosti uvoza izvozom za 0,14 %.

Prema njenim riječima, ukupan spoljnotrgovinski promet Republike Srpske u 2018. godini iznosio je 8.957.813 hiljada KM i za 7,48% je veći nego u 2017. godini.

Navedeno je da Republika Srpska ima najveći obim spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama Evropske unije, koje u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu  učestvuju sa 60,10% i države CEFTA-e koje učestvuju sa 19,07%.

Pomoćnik ministra Dušanka Tegeltija je naglasila da ovakva praćenja predstavljaju važan izvor podataka za ekonomske analize i projekcije ekonomskog razvoja i rasta, te navela da Ministarstvo trgovine i turizma, u skladu sa svojim ovlašćenjima, provodi aktivnosti na promociji domaćih proizvoda, čime se pozitivno utiče na kretanje parametara spoljnotrgovinske razmjene. 


Tagovi

Spoljnotrgovinski promet Uvoz Izvoz Dušanka Tegeltija Pokrivenost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.