Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena herbicida
  • 12.09.2021. 18:00

Razvili senzore za ciljanu primjenu koji štede do 90 posto herbicida

Njemačka tvrtka Premosys razvila je senzore koji mogu precizno razlikovati usjeve od korova pri brzini prskanja do 25 kilometara na sat.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 37
  • 16
  • 0

Njemačka tvrtka Premosys je u suradnji s Institutom za poljoprivredno inženjerstvo na Sveučilištu u Bonnu razvila niz senzora za ciljano i učinkovito prepoznavanje biljaka koji su sastavni dio stroja pod nazivom GG Detector, piše dbu.de.

On može precizno razlikovati usjeve i korov pri brzini prskanja do 25 kilometara na sat. Osim za primjenu herbicida, može se koristiti i u gnojidbi.

Razvoj ove tehnologije za preciznu poljoprivredu podržao je njemački Savezni fond za okoliš koji je za tu namjenu dodijelio bespovratna sredstva u iznosu od 398.000 eura. Stroj je prvi puta predstavljen u lipnju prošle godine tijekom obilježavanja izložbe Međunarodni Zeleni tjedan u Berlinu.

Sastoji se od niza multispektralnih senzora pomoću kojih prepoznaje biljke, odnosno razlikuje uzgajane od samoniklih ovisno o njihovoj boji i svojstvima refleksije. Može se pričvrstiti na prskalicu i koristiti na raznim površinama te ciljano primjenjivati zaštitna sredstva.

Bez utjecaja vanjskog svjetla detektira površine od približno 1 cm2 pri brzini od 25 km/h. Veliki potencijal uštede herbicida do 90 posto može se postići činjenicom da se mjere zaštite provode samo ciljanom primjenom aktivnih tvari.

Proizvođači navode da se sustav može priključiti na razne strojeve te se prema potrebi proširiti, što znači da se mogu tretirati veće površine. "Ovakva tehnologija predstavlja ogroman doprinos zaštiti okoliša", poručili su.

Pogledajte kako izgleda GG Detector:


Tagovi

Premosys GG Detector Herbicidi Zaštita bilja Primjena herbicida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete