Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijanje kartela
  • 02.10.2019. 18:00

Razbijen kartel: Podijelili tržište među sobom i nabili cijene - kaznili ih sa 31,6 miliona eura!

Cilj triju kompanija koje su sudjelovale u kartelu bio je očuvanje ili jačanje njihove pozicije na tržištu, održavanje ili povećanje prodajnih cijena, smanjenje neizvjesnosti u pogledu budućeg komercijalnog ponašanja te formuliranje i kontroliranje marketinških i trgovinskih uslova u njihovu korist!

Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
  • 239
  • 14
  • 0

Evropska komisija novčano je kaznila Coroos i Groupe CECAB sa 31.647.000 eura zbog kršenja pravila EU o zaštiti tržišnog natjecanja. Kompanija Bonduelle nije kažnjena jer je Komisiji otkrila postojanje kartela.

Komisija je utvrdila da su tri Kompanije učestvovale više od 13 godina u kartelu za opskrbu određenih vrsta konzerviranog povrća trgovcima na malo i/ili kompanijama za pružanje usluga hrane u Evropskom gospodarskom prostoru (EEA). Tri su kompanije priznale svoju uključenost u kartelu i složile se riješiti slučaj. Cilj triju kompanija koje su učestvovale u kartelu bio je očuvanje ili jačanje njihove pozicije na tržištu, održavanje ili povećanje prodajnih cijena, smanjenje neizvjesnosti u pogledu budućeg komercijalnog ponašanja te formuliranje i kontroliranje marketinških i trgovinskih uslova u njihovu korist.

Kompanije dogovarale tržišne udjele i količinske kvote

Kako bi postigle ovaj cilj, tvrtke su postavile cijene, dogovorile tržišne udjele i količinske kvote, alocirale kupce i tržišta, koordinirale odgovore na natječaje i razmjenjivale komercijalno osjetljive podatke.

Povreda je obuhvatila cijeli EEA i trajala od 19. januara 2000. do 11. juna 2013. za Bonduelle, a do 1. oktobra 2013. za Coroos i Groupe CECAB.

Povjerenica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, rekla je: "Evropski potrošači trebali bi imati pristup hrani po pristupačnim cijenama. Konkurencija to omogućuje. No, umjesto da se natječu jedni s drugima, Coroos i Groupe CECAB složili su se da će tržište podijeliti među sobom i utvrditi cijene konzerviranog povrća širom Evrope. To su činili više od deset godina. Ovi karteli na kraju štete evropskim potrošačima i današnjom odlukom kompanijama šaljemo jasnu poruku da karteli nisu prihvaćeni."

U kontekstu iste istrage, Komisija je pokrenula postupak protiv četvrte tvrtke - Conserve Italia. Conserve Italia nije obuhvaćena ovom odlukom o nagodbi i zbog toga će se istraga nastaviti u skladu sa standardnim postupkom za ovu kompaniju.


Izvori

AgPress


Tagovi

Groupe CECAB Coroos Bonduelle Razbijanje kartela Konzervirano povrće Kazna Evropska komisija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.