Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 27.05.2022. 15:00

Rastuća suša u dijelovima Evrope uznemiruje međunarodno tržište - ko je najviše pogođen?

Biće neophodne značajne padavine kako bi se izbjegao daljnji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće

Foto: Ranka Vojnović
  • 134
  • 26
  • 0

Izvještaj službe Evropske Unije za praćenje usjeva (JRC MARS), nije obećavajući. Pokazuje da su u toku posmatranog perioda od 1. aprila do 15. maja vremenske prilike bile obilježene sušom i nedostatkom vlage u zemljištu. Zbog toga su prognoze prinosa ozimih usjeva revidirane naniže na nivou EU, ali ostaju iznad petogodišnjeg prosjeka, a što se odnosi na ovogodišnju žetvu pšenice, ječma i uljane repice u EU.

Rastuća suša u dijelovima Evrope uznemirila je međunarodno tržište koje se već bori s gubitkom žitarica. Najviše su pogođena evropska žitorodna područja, a posebno ozimi usjevi pšenice i ječma. Francuska, Danska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Grčka su izložene vrelom talasu, a rezerve vlage u zemljištu su veoma niske. Takvo stanje negativno utiče na očekivane prinose.

Očekuje nas vrelo ljeto, grad i olujno nevrijeme

Stoga je u mjesečnom izvještaju, MARS smanjio prognozu prinosa meke pšenice u EU za 2022. godinu na 5,89 t/ha sa 5,95 t/ha predviđenih prošlog mjeseca što je smanjenje od jedan posto, a dva posto niže od pokazatelja iz 2021/22 sezone. Smanjena je i prognoza za ozimi ječam na 5,78 t/ha i za jari ječam na 4,18 t/ha sa 4,31 t/ha.

Prognoza prinosa kukuruza je promijenjena sa 7,91 t/ha na 7,92 t/ha, suncokreta sa 2,38 na 2,39 t/ha. Za uljanu repicu prinos je umanjen sa 3,19 na 3,17 t/ha, a prognoza za soju je ostala na nivou od 2,99 t/ha.

Biće neophodne značajne padavine kako bi se izbjegao daljnji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće. Sve ukazuje da će se u periodu juni - avgust u područjima uzgoja ozimih usjeva nastaviti toplije i sušnije vremenske prilike od uobičajenih. Stručnjaci upozoravaju da su vremenske prognoze za sedmicu do 28. maja pokazale manje od tri dana s padavinama iznad 5 mm širom Evrope.


Tagovi

MARS Vremenska prognoza Suša Prinos Padavine Žitarice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.