Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 28.12.2022. 09:00

Rastu cijene zakupa oranica, livada i pašnjaka?

Objavljeni podaci dobijeni su realizacijom godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava - biljna proizvodnja

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 361
  • 21
  • 0

Skoro polovinu, odnosno 46 posto, ukupne teritorije Bosne i Hercegovine čini poljoprivredno zemljište, a u ovom sektoru zaposleno je oko 20 posto stanovništva. Poskupljenje zakupa oranica je kontinuirano, a prosječna cijena lani je iznosila 244 KM po hektaru u bh. entitetu Republika Srpska.

Poskupljenje u tri godine

Naime, Republički zavod za statistiku RS, prvi put je objavio podatke o cijenama zakupa poljoprivrednog zemljišta. Prikazani su podaci o prosječnim cijenama pojedinih kategorija i to oranica, livada i pašnjaka za period od 2018. do 2021. godine za Republiku Srpsku.

Prosječna godišnja cijena zakupa oranica prošle godine je iznosila 243,9 KM/ha, livada 136,5 KM/ha i pašnjaka 86,6 KM/ha. U 2018. cijena oranica iznosila je 240 KM po hektaru, livada 130, a pašnjaka 80,1 KM.

Republički zavod za statistiku

Objavljeni podaci dobijeni su realizacijom godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava - biljna proizvodnja. Anketa je izvedena na slučajno odabranom reprezentativnom uzorku, a uključena su i sva gazdinstva pravnih lica i preduzetnika koja odgovaraju definiranoj ciljanoj populaciji.

Cijene zavise od kvaliteta

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić rekao je za Glas Srpske da ratari zakup zemljišta na godišnjem nivou plaćaju od 250 do 700 KM.

"Prosječna cijena dobre parcele sa kvalitetnim tlom košta oko 500 KM po hektaru, ali daleko veći problem je što u Bijeljini uopšte nema slobodnog poljoprivrednog zemljišta, skoro sve se obrađuje", rekao je Radić,istakvaši kako je potražnja je velika pa samim tim i cijene rastu. Istovremeno, kako navodi, kod iznajmljivanja privatnog zemljišta ugovore o zakupu mahom sklapaju na godinu dana, što ih ograničava u planiranju budućnosti. Kod zakupa državnog zemljuišta koncesije se dodjeljuju na period od nekoliko decenija.

Novi rekord: Prodali poljoprivredno zemljište za 74.100 dolara po hektaru

Nedostatak kvalitetnog zemljišta, tvrdi vlasnik firme "Zelen gaj" iz Bosanske Gradiške Ranko Sarajlić, daleko je veći problem od same cijene zakupa. "Zemljište u privatnom vlasništvu na području Gradiše iznajmljuje se po cijeni od 200 do 300 KM po hektaru i nekih ozbiljnih slobodnih površina nema. Cijene prije pet godina su bile oko 100 KM, a rast do kojeg je došlo nije toliki problem u odnosu na druge koji nas muče. Učešće troškova za đubrivo poraslo je po hektaru za oko 1.500 KM u kratko vrijeme", rekao je on za ovaj medij. 


Tagovi

Zakup oranica Poljoprivredno zemljište Cijena livada Cijena pašnjaka Boško Radić Ranko Sarajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete