Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 04.09.2022. 07:30

Rastu cijene: Od đubriva najviše poskupila urea

Cijene đubriva rastu kako raste cijena gasa. Istovremeno fabrike smanjuju obim proizvodnje ili je potpuno obustavljaju

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 309
  • 28
  • 0

Industrija đubriva je u ozbiljnoj krizi jer cijene gasa dostižu rekordne iznose. Mnoge kompanije su smanjile obim proizvodnje ili su je potpuno zaustavile. To se odnosi i na veće proizvođače u Evropi kao što su: Yara, BASF, Borealis, Azoty, Piesteritz. 

"Sa 300 eura po MWh gasa, u poređenju sa 20 eura u prosjeku u posljednjih 10 godina, imamo veliki problem", kaže Nicolas Broutin, šef francuske podružnice norveškog proizvođača đubriva Yara, navodi Agrarheute.

Rastući troškovi i smanjenje proizvodnje rezultiralo je naglim povećanjem cijena đubriva, dok cijene žitarica padaju. Stvoren je jaz između prihoda i rashoda koji sami poljoprivrednici ne mogu premostiti, što će imati ozbiljne posljedice na proizvodnju žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Hitne mjere: EU planira zamrznuti cijene plina i električne energije

Očekuje se smanjenje upotrebe đubriva za 7 posto u sezoni koja je pred nama. Najviše je porasla cijena uree, koja se prodavala za 1.025 eura po toni prvog dana septembra. U odnosu na prethodni mjesec to je više za 130 eura.

Pred poljoprivrednicima je teška jesen (Foto: M.C.Celić)

Kalcij amonij nitrat (KAN) je na njemačkom tržištu koštao nešto više od 880 €/t, što je za 100 eura više u odnosu na avgust. Rastvor uree i amonij nitrata koštao je 690 eura po toni.

Cijene ostalih đubriva su također visoke. Kornkali, kompleksno đubrivo sa fosforom, magnezijem, sumporom i natrijem je dostiglo iznos od 645 €/t. Najskuplji je bio DAP, diamonijev fosfat, za kojega je potrebno izdvojiti 1.050 €/t.


Tagovi

Cijene đubriva Urea DAP đubrivo Rast cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.