Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 01.03.2022. 15:00

Rastu cijene đubriva širom svijeta - kraj se ne nazire?

Strah, sankcije, manja izvozna ponuda dovele se do skoka cijena đubriva. Najviše je poskupila urea

Foto: Depositphoto/s.telenkov
  • 704
  • 145
  • 0

Cijene mineralnih đubriva su porasle zbog krize u Ukrajini. Za ureu su na svjetskom nivou preko noći porasle preko 200 dolara po toni. Ovo poskupljenje prati naglo povećanje cijena drugih gnojiva kao što su kalijum i fosfor.

Rusija je bila najveći svjetski izvoznik azotnih proizvoda u 2021., ali i kalijumovih i fosfornih, piše Agrarheute. Zbog manje izvozne ponude prvo će biti pogođena poljoprivredna tržišta sjeverne hemisfere. Tržišta su odmah reagovala na probleme sa snabdijevanjem i to ogromnim skokom cijena.

Prvo pogođena tržišta sjeverne hemisfere

Josh Linville, direktor sektora đubriva u američkoj analitičarskoj firmi StoneX, je izjavio: "Nakon pada u posljednjih nekoliko sedmica, sada vidimo da su globalne cijene uree preko noći skočile za preko 200 dolara po toni. U najvažnijem američkom trgovačkom centru NOLA, urea je u četvrtak porasla za 150 do 200 američkih dolara po toni. Porasla je za trećinu, za manje od 12 sati. Kraj ovakvom razvoju se ne nazire."

Međutim, Linville kaže da promjena globalne ponude i potražnje nije rezultat napada nego se prvenstveno temelji na strahu.

Alexis Maxwell, analitičar Green Markets, u izvještaju za Bloomberg kaže: "Manja izvozna ponuda prvo bi pogodila poljoprivredna tržišta sjeverne hemisfere, jer je vrhunac sezonske potrošnje u drugom tromjesečju."

Sukob između Rusije i Ukrajine pojačava strahove od globalne nestašice i podstiče zabrinutost zbog povećanja cijena drugih mineralnih đubriva i hrane.

Veliki američki proizvođač đubriva Mosaic Co. upozorio na nestašicu kalijuma. Kao rezultat strahova povećavaju se troškovi za poljoprivredne proizvođače koji će morati da ograniče upotrebu đubriva zbog visokih cijena i oskudice. To može dovesti do nižih prinosa i daljeg rasta cijena hrane u svijetu.

Moguća nestašica nagodinu

"Svjetske cijene nedavno su dostigle vrhunac i donekle se spustile. Sada ponovo naglo rastu", rekao je analitičar Maxwell, "Postoji vrlo realna mogućnost da vidimo nestašice u narednoj godini, posebno u nadolazećoj sjevernoameričkoj poljoprivrednoj sezoni."

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a je objavilo da proizvođači "ne smiju koristiti ovu situaciju kao izgovor da rade bilo šta što nije nužno opravdano ponudom i potražnjom.

Ukrajinska poljoprivreda: Šta će se dogoditi ako izostane proljetna sjetva?

Bijela kuća je saopštila da su pojedine velike kompanije koristile svoju tržišnu moć da podignu cijene za farmere više nego što je opravdano.

Previranja na tržištima ovom robom doprinosi i "deklaracija više sile" koju je prošle sedmice objavila Bjelorusija, uglavnom zbog postojećih američkih sankcija i zatvaranja globalnih tržišta. Iz ove zemlje dolazi petina svjetske ponude đubriva, a ugovori o kalijumu su zatvoreni po najvišim vrijednostima.


Tagovi

Cijena đubriva Urea Kalijum Fosfor Kriza Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete