Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 01.04.2020. 16:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Milići

Raste proizvodnja konzumnih jaja - u izgledu je 8 miliona komada?!

Po dostizanju punog kapaciteta nosivosti novouseljenog jata, mjesečna proizvodnja, sa sadašnjih 5,5 miliona, iznositi će oko osam miliona jaja.

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 234
  • 17
  • 0

Jedna od proizvodnji koje nisu značajno pogođene aktuelnom situacijom je proizvodnja konzumnih jaja. Na farmi koka nosilja, u opštini Milići, u toku je useljavanje jata od 100 hiljada koka nosilja. Nakon čega će kapaciti farme dostići svoj puni proizvodni potencijal. 

Kako navode iz kompanije "Boksit", poslije ostvarivanja punog potencijala, mjesečna proizvodnja konzumnih jaja iznositi će približno oko osam miliona, a do sada se ta cifra kretala oko 5,5 miliona jaja, kako navodi Glas Srpske. 

Kako uslovi držanja koka nesilica određuju kvalitet jaja

"Koke su uzgajane na farmi koja je u vlasništvu firme Mileks. Ovo preduzeće pored modernih objekata za uzgoj, ima i savremenu fabriku za proizvodnju hrane. Jednodnevni pilići se uvoze iz Češke, a nakon uzgojnog perioda od 16 sedmica, isporučuju se na farmu", navodi se u saopštenju kompanije.

Treba ispuniti kriterije zdravstveno ispravne hrane

Ipak proizvodnja jaja za konzum je složen proces, koji započinje uzgojem pilića a završava isporukom na zahtjevnom tržištu, zdrave i bezbjedne hrane. 

"Savremena tehnologija, počev od uzgoja, proizvodnog procesa, klasiranja, pakovanja, struke i višegodišnjeg iskustva, uticala je da proizvodnja jaja na ovoj farmi bude visokokvalitetna i tražena, kako na domaćem tako i na stranom tržištu", poručuju iz ovog preduzeća. 

Nastavlja se dobar trend rasta izvoza domaćih konzumnih jaja

Oko polovine proizvedenih jaja za konzum izozi se na regionalna tržišta, u Srbiju i Crnu Goru. 


Tagovi

Jaja za konzum Proizvodnja konzumnih jaja Farma koka nosilja Uzgoj pilića Proizvodni potencijal Regionalno tržište Proizvodnja hrane Bezbjedna hrana Zdravstveno ispravna hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

53


Glasova: 22

Da 41,5%

Glasova: 22

Ne 41,5%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]